
Alfabedeki harflerin rengini öğrenmek IQ’yü yani zekanınızı arttırır mı? Yeni yapılan bilimsel bir araştırmaya göre, alfabedeki harfleri renk olarak öğrenmek, sinesteziye sahip insanların dünyayı deneyimleme şekline benzer bir durumu simüle ediyor. .
“Sinestezi, Yunanca kökenli bir kelime olup “birleşik duyu” anlamına gelmektedir. Sinestezi hastalarında herhangi bir duyunun uyarımı otomatik olarak başka bir duyu algısını tetiklemektedir.”
Sussex Üniversitesi’nde yapılan ve 18 Kasım 2014 Scientific Reports’da yayınlanan araştırmada elde edilen bulgulara göre, bu tarz eğitim yöntemleri IQ’yu güçlendirebilir.
Sinestezi çok az anlaşılabilmiş bir durumdur. Kelimeleri belirli renkte görürler, yada bir ses veya tat ile ilişkilendirirler.
Durum genlerimizde kayıtlı bir şey mi yoksa renkli oyuncaklar gibi çevresel etkilerle mi ortaya çıktığı klinik olarak tartışma konusudur.Bu olasılıklar tartışılırken, psikologlar sinestezi hastalığı olmayan insanların da aynı durumu geliştirip geliştiremeyeceğini görmek için dokuz haftalık bir program uyguladılar. 14 kişilik deneyin sonunda katılımcıların harf-renk bağlantılı tüm standart sinestezi testlerini geçtiği görüldü. Ayrıca katılımcılar sadece harfleri renklerle birleştirmekle kalmadığı onlara kişilik yüklediği de görüldü. (x sıkıcı, w sıcak gibi)
Araştırmanın en ilginç ve sürpriz sonuçlarından birisi de katılımcıların IQ testlerinde elde ettikleri sonucu 12 puan yükseltmeleri oldu.
Dr Daniel Bor, “Kavramayı güçlendirmek, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, yada yaşlılarda görülen demans (düşünce bozukluğudur. halk arasında bunama da denir) gibi rahatsızlıklar geçiren hastalar için, klinik kavrama araçları geliştirilmesine yardımcı olabilir ” diyor.
Ayrıca Dr Nicolas Rothen, “Yaptığımız araştırmada sinesteziye sahip olmayan insanları, sinestezisi olan insanlar haline dönüştürdüğümüz düşünülmesin. Deneyden üç ay sonra katılımcılara uyguladığımız testlerde sinestezi özelliklerinin çoğunu kaybettiklerini gördük. Ama araştırma gösteriyor ki sinestezi çocukluktan başlayan oldukça önemli bir gelişim bileşeni.
Sinestezinin beyindeki bir anomaliden dolayı oluştuğu düşünülüyor. Dünyada bu konuda en özel insan herhalde Elizabeth Sulser’dır. Çünkü Elizabeth’te hem tat,hem ses,hem koku sinestezisine sahip tek insan. Sinesteziyle ilgili güzel bir kitap da var, Adam Fawer’ın Empati kitabı tam size göre…
Kaynak :
http://www.bilimnedir.com/beyin/belirli-harflerin-rengini-ogrenmek-iqyu-gelistiriyor-mu