Herhalde herkes sürekli bir yerde oturarak iş yapmanın sağlık üzerindeki kötü etkilerini biliyordur. Yapılan bilimsel bir araştırmaya göre sürekli yerinizde oturarak çalışıyorsanız, günlük 30-40 dakika egzersiz yaparak terlemeniz gerekiyor.
Eğer günde 10 saate yakın yerinizde oturuyorsanız, 40 dakika kadar orta ile yoğun arası fiziksel aktivite yapmanız gerektiği söylense de , sadece ayağa kalkmak ya da farklı bir aktivite yapmanın bile yararı olabilir.
Daha önce yapılan 9 araştırmadan, 4 farklı araştırmadaki 44370 kişinin verileri işlenerek meta çalışma yapıldı. Bu kişiler bir çeşit egzersiz takipçisi kullanıyordu.
Meta analiz sonucunda orta ile yoğun fiziksel aktivite uygulayanların ölüm riskinin , sürekli oturanlardan daha düşük olduğu bulundu.
Bunun gibi meta-analizler her zaman farklı gönüllüler, zaman ölçekleri ve koşullarla yapılan ayrı çalışmalarda ayrıntılı nokta birleştirme işlemlerini gerektirse de, bu özel araştırmanın faydası, kişisel olarak rapor edilen verilere değil, katılımcılardaki giyilebilir cihazlardan elde edilen nispeten objektif verilere dayanmasıdır.
Diğer bir deyişle bisiklete binmek, hızlı yürümek , bahçe işleriyle uğraşmak gibi yoğun aktiviteler erken ölüm riskini düşürebilir.
O dönemde çalışma, altı kıtadan 40 bilim insanının bir araya getirdiği Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 Küresel Fiziksel Aktivite ve Hareketsiz Davranış Kılavuzunun yayınlanmasıyla birlikte yayınlanmıştı. British Journal of Sports Medicine (BHSM) ayrıca hem çalışmayı hem de gözden geçirilmiş kuralları içeren özel bir baskı yayınladı .
Avustralya’daki Sidney Üniversitesi’nden fiziksel aktivite ve halk sağlığı araştırmacısı Emmanuel Stamatakis, “Bu yönergelerin vurguladığı gibi, tüm fiziksel aktivite önemlidir ve herhangi bir fiziksel aktivite hiç yoktan iyidir .İnsanlar hâlâ sağlıklarını koruyabilir ve fiziksel hareketsizliğin zararlı etkilerini dengeleyebilirler,” diyor.
Fitnes takipçilerine dayanan araştırma, hareketsiz davranışa karşı her hafta 150-300 dakika orta yoğunlukta veya 75-150 dakika yüksek yoğunlukta fiziksel aktivite öneren 2020 WHO yönergeleriyle genel olarak uyumludur.
Her yaştan ve vücut tipinden önerilerde bulunmak zor olsa da, aktivite için 40 dakikalık zaman dilimi daha önceki araştırmalarla örtüşüyor. Daha fazla veri yayınlandıkça, masa başında uzun süreler harcamak zorunda kalsak bile nasıl sağlıklı kalacağımız konusunda daha fazla şey öğrenmeliyiz.
Stamatakis , “Yeni yönergeler mevcut en iyi bilimi yansıtsa da bilgimizde hâlâ bazı boşluklar var”, diyor.
Araştırma burada yayınlandı ve 2020 kılavuzlarına burada , British Journal of Sports Medicine’de ulaşılabilir . Ayrıntılı bilgiyi burada bulabilirsiniz .
Bu makalenin daha önceki bir sürümü Kasım 2020’de yayımlandı.
gayet başarılı ve bilgilendirici yazı, teşekkürler