Sorting by

×
GenelHaberlerİklim Değişimi

Grönland Buz Tabakasındaki Erime Hızı Son 30 Yılın Rekorunu Kırdı

Yeni araştırmaya göre, 8 Ağustos’ ta Grönland’ daki buz tabakası erimesinde rekor kırılarak, çoklu kümülatif erime sonuçları olarak son 30 yıl öncesinin sonuçlarını geçtiği belirtildi.

Grönland’ daki erime genelde Haziran’ da başlıyor, ilk su gölcüklerinin çıkmaya başladığı zaman, Eylül’ ün başına kadar devam ediyor sıcaklıkların düşüşüyle bitiyor. Bu yıl erime sezonunun sonuna kadar olan son dört haftada buz tabakası 2010’un bütün sezonundan daha fazla su boşaltımına tanık oldu.

“ Sadece Ağustos’a geldiğimizde, bu yıl gerçekleşen tüm  erime eski rekorlardan daha fazla olacak. Bu yıl erime devasa oldu, 1979’ dan beri uydular tarafından kaydedilen en büyük erime oldu.” diyor araştırmacı Doç  Dr. Marco Tedesco New york Şehir Üniversitesi Dünya ve Atmosferik Bilimler Bölümü’ nden.

Grönland buz tabakasındaki  erimeyi hesaplamak için, Tedesco ve meslektaşları mikrodalga uydu sensörlerinden gelen verileri topladı.

Veriler gösteriyor ki,  Grönland’ ın her bölgesinde aşırı(ekstrem) erime gerçekleşiyor. Özellikle yüksek bölgelerde, yıllar boyunca buz ve kar sadece birkaç gün erirdi. Tedesco bu yıl bu erimenin yaklaşık iki aydır devam ettiğini tespit etti.

Yeni erimeyle beraber , Tedesco artan sıcaklıkları işaret ediyor. Bilim adamları şimdi bu ısınmanın , küresel ısınmanın bir parçası olup olmadığını araştırıyor.

“Çok dikkatli olmalıyız çünkü, Grönland’ da birkaç yıl içinde gerçekleşen bu olay normalde bin yıl sürmeliydi.” olarak belirtiyor Tedesco.

Kaynak: http://www.livescience.com/22387-greenland-melting-breaks-record.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu