Sorting by

×
BilgisayarFizikKimyaMakalelerMetalurjiÜtopya

Google Kuantum Bilgisayarı’nın En Güçlü Süperbilgisayarı Geçtiğini İddia Etti

Kuantum bilgisayarları açısından bugün bir dönem noktasına gelinmiş olabilir. İlk kez Google’ın üzerinde çalıştığı bir kuantum bilgisayarının, dünyadaki en hızlı süper bilgisayarını geçtiği iddia ediliyor.

Eğer bu doğruysa gerçekten çok bir önemli bir haber niteliği taşıyor. Kuantum bilgisayarlar yeni malzemeler geliştirmede, lojistik uygulamalarında, yapay zeka geliştirilmesinde ve şifre kırmada büyük bir potansiyele sahipler. Google,Intel ve IBM gibi dünya devleri ,kuantum bilgisayarı yarışında her geçen gün yeni bir aşamaya ulaşıyor.

Google’ın geliştirdiği teknoloji ise halen bir gizem teşkil ediyor. NASA geçtiğimiz hafta yollanan araştırma bazı detaylar içerse hemen kaldırıldı. Bir çok medya kuruluşu söylentiler yaysa da, Google hiçbir şey yorum yapmadı.

New Scientist  tarafından görülen araştırmanın kopyasında ise , Sycamore adı verilen 54 süperiletken kuantum bite sahip bir kuantum işlemcinin detayları vardı. Araştırmada sadece Kaliforniya Üniversitesi,Santa Barbara’dan John Martinis’in ismi geçiyordu. John Martinis ise Google ile kuantum bilgisayarı donanımı geliştirmesiyle tanınıyor.  


Google öyle görünüyor ki, NASA ile çalışarak kuantum bilgisayarı test ediyor. 2018’de sözleşme yaptıkları için, bu haberler çok beklenmedik değil.

Google’ın kuantum bilgisayarı rastgele numuneleme probleminin üstesinde gelebgiliyor. Yani tümüyle sayı gruplarını tümüyle rastgele dağılımları kontrol ediyor. İşte çok fazla sayı seti olduğunda, klasik bilgisayarlar bunu işlemekte çok zorlanıyor.

Tümüyle Rastgele

Sycamore işlemcisi her şeyi farklı yapıyor. Kübitlerden biri çalışmamasına rağmen, geri kalan 53 kübit birbiriyle dolanıklığa girerek ikili basamaklardan oluşan setler oluşturuyor ve dağılımın tümüyle rastgele olduğunu kontrol ediyor. Araştırmada yer alan görevi, Dünya’nın en güçlü süperbilgisayarı Summit 10,000 yılsa yapabilirken, Sycamore 3 dakika 20 saniyede yapıyor.

Şimdilik bu karşılaştırma testi ancak gerçek rastgele rakamlar üretmenin ötesine geçmese de , kanıt niteliği taşıyor. Makalede kuantum çiplerin gelecekte makine öğrenme alanında, malzeme bilimde ve kimyada kullanılabileceği ifade ediliyor. Örneği bir kimyasal reaksiyon modellemek istendiğinde veya yeni molekülleri birbirine bağlamak için yolları görselleştirilmek istendiğinde , kuantum bilgisayarlar bir çok değişkeni işleyerek en doğru simülasyonu yaratabilir.

“Google’ın kuantum üstünlüğe erişmedeki bu son güncellemesi kuantum bilgisayar potansiyeli geliştirmeye devam etmede kayda değer bir miltaşıdır, “ diyor Intel Laboratuvarları’ndan Jim Clarke.

Yine de klasik bilgisayarlar da yarışı bırakmıyor. Son yıllarda klasik bilgisayarlar çok kompleks sistemleri bile simüle edebildiler. Gelecek inanılmaz bir hızla şekilleniyor. Bakalım yarışı kim kazanacak.



Kaynak: https://www.newscientist.com/article/2217347-google-claims-it-has-finally-reached-quantum-supremacy/#ixzz60StmJa8w

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu