Fareler üzerinde yapılan testler göbek bağı kanında bulunan henüz olgunlaşmamış immün hücrelerinin lösemili hücreleri öldürmekte çok daha iyi olduğu gösterildi. Bu sonuçlar oldukça şaşırtıcı çünkü; cenin immün hücreleri, yetişkin immün hücreleri sahip olduğu tecrübeye sahip olmasa da anormal hücreleri tanımlayarak yok edebiliyor.
Lösemi gibi kan kanserlerine sahip kişiler kemoterapi görerek, kansere neden olan kan hücrelerini öldürüyor. Fakat bu sağlıklı kan hücrelerine de zarar veriyor. Kemik iliği donörlerinden alınan kök hücreler nakledilerek, dolaşım sistemine sağlıklı kan hücreleri verilebilir. Ayrıca burada kandaki yeni immün hücreleri, kemoterapiden kurtulan kanser hücrelerinin de işini bitirir.
Fakat sadece birkaç cenin kök hücresi içeren göbek bağı kanı hücreleri kemik iliği transplantlarından kaynaklanan red ihtimali azaltır. Fakat doktorlar bu göbek bağı hücrelerinin alıcıya karşı daha az agresif olması nedeniyle , artık lösemi hücrelerine karşı daha az agresif olduğunu düşünüyordu.
Bununla beraber fareler üzerinde yapılan deneyde bunun tam tersi gözlendi. “Bebek hücrelerin çok daha uysal olduğunu sanmıştık. Bu hücrelerin hastalıkla mücadele edemeyeceğini düşünürken, tümüyle tersi çıktı,” diyor Great Ormond Street Çocuk Hastanesi, Londra’dan araştırma ekibinden Paul Veys.
Veys ve meslektaşları yetişkinlerden alınan immün hücreler ve göbek bağından alınan immün hücrelerini, B-hücresi lenfomasına sahip farelere enjekte ederek kıyaslama yaptı. Cenin immün hücrelerini alan farelerde tümörler kaybolurken, yetişkin hücrelerin olduğu farelerde hücreler üremeye devam etti.
Araştırmacılar hayvanlardan alınan tümör hücrelerinin nasıl yok olduğunu araştırdılar ve cenin hücrelerin CD4 hücreleri üretimini tetiklediğini bu sayede beyaz kan hücrelerinin tümörler ve virüslere karşı reaksiyon ürettiklerini gösterdi. Ayrıca tümörler hızla CD8 adı verilen katil hücrelerle dolarak hızla kanserli dokuyu öldürdü.
Gerçekten bu saf göbek bağı hücrelerinin nasıl olup da, diğer yetişkin hücrelerden çok daha hızlı bir şekilde kanserli dokuları yok ettiğini gözlemlemek şaşırtıcı bir gelişme. Bu olgunlaşmamış hücrelerin büyüyen fetüsü korumak için özel bir immünolojik kabiliyeti olduğu düşününülüyor.
“Burada olası sonuç, göbek bağı kullanılmasının, belki de löseminin temizlenmesinde daha iyi bir seçim olabileceğidir,” diyor Veyn.
Kaynak : https://www.newscientist.com/article/2076576-umbilical-blood-cells-kill-cancer-quicker-than-adult-cells/
Referans : Blood, DOI: 10.1182/blood-2015-06-654780