Amerikan Hava Kuvvetleri’nin otonom X-37B uzay uçağı 6. Kez yörüngeye fırlatıldı. Bu son teknoloji uçakta bazı ilginç deneyler yapılıyor. Bu deneylerden biri, ABD Deniz Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı(NRL) tarafından üretilen Fotovoltaik Radyo-frekans Anten Modülü(PRAM) ile Dünya’ya güneş enerjisini aktarmaya çalışıyor. Böylece yörüngeden 24 saat sınırsız güneş ışıklarından elektrik elde edilerek, Dünya’ya yollanabilecek.
Aslında güneş enerjisi uzay görevleri için pek de yeni değil. İlk olarak Vanguard uydusunda 17 Mart,1958’de güneş enerjisi paneli kullanıldı. İşte bundan sonra güneş pilleri uzay araçlarındaki en yaygın teknoloji oldu. Fakat bu yeni PRAM teknolojisi, bir uzay aracına güç vermekten ötesini geçen bir teknoloji.
Dünya’da güneş pili kullanmanın bazı dezavantajları var. Örneğin, kapalı havalarda, geceleri ya da güneş ışığı yön değiştirdiğinde verim düşmektedir. Ayrıca güneş ışığı atmosferden geçerken büyük oranda süzülür ve görünür spektrumda büyük kısmı mavi bölgede kalır.
En Verimli Güneş Çiftliği Yörüngede Olabilir
En ideal güneş pili tesisi ise yörüngede kurulmalıdır. Çünkü yörüngede ışık filtre edilmez ve 24 saat boyunca aydınlatır. Sabit bir açıda konumlandırılabilirler ve tek sınır güneş pilinin büyüklüğü olacaktır. Fakat yörüngeye kurulacak bir tesisten elektrik çekebilecek kadar uzun bir kablo mantıklı olamayacağından, bu teknolojiler bugüne kadar hayata geçirilememişti.
İşte bu nedenle güneşten elde edilen enerji,mikrodalga radyasyona çevrilerek, Dünya yüzeyinde bu enerjiyi toplayarak elektriğe dönüştürecek bir sisteme yönlendirilebilir. Aslında bu uzayda koloni kurmak isteyen onlarca yıl önce Gerard O’Neil tarafından ortaya atılan bir fikirdi.
“Bilgimiz dahilinde, bu deney yörüngedeki güneş enerjisi uydularından elektrik elde etmeye yönelik ilk deneydir. Bu deneyin enerjinin geleceğinde, devrimsel bir rol oynayabileceğini düşünüyoruz,” diyor PRAM baş araştırmacısı Paul Jaffe.

PRAM modülü 30 cm büyüklüğünde kare şeklinde bir güneş paneli ve mikrodalga enerji vericisinden oluşuyor. Aslında lazerler de kullanılabilir fakat lazer ışınları atmosferde kırınıma uğradığından, mikrodalgalar enerjiyi ışınlamak en ideal çözüm olacağa benziyor. NRL’ye göre bu deneyin nihai amacı enerji dönüşümü,ısı performansı ve teknolojinin verimliliğinin anlaşılmasıdır.
Araştırmacılar PRAM’den elde edilen sonuçlara göre, gelecekte bir uzay aracında ful fonksiyon prototip bir sistem oluşturarak, dünyaya enerji yollama denemeleri yapacak. Araştırmanın sonuçlarında göre daha büyük çaplı ticari güç kaynakları oluşturularak, askeri üstler ve felaket bölgeleri gibi uzak bölgelere uzaydan enerji ışınlamayı planlıyorlar.
Kaynak: NRL