Sorting by

×
BilimBilimsel GelişmeDoğa ve Çevreİlginç BilimKimyaMakalelerNanoteknoloji

Geri Dönüştürülebilir Süper Yapıştırıcı, Dünyanın En Dayanıklı Malzemesi Olabilir

Oak Ridge National Laboratuvarı’ndan bilim insanları, SEBS plastik hammaddesini ileri dönüşüm yaparak, açıdan bilinen en sağlam malzemeye dönüştürdü. Malzemenin küçük bir parçası bile 136 kg’a kadar ağırlık taşıyabiliyor.

Bilim insanları polistiren-b-poli(etilen-co-butilen)-b-polistiren (SEBS) polimerini başlangıç noktası alarak üzerinde kimyasal ayarlamalar yaparak tekrar kullanılabilir süper yapıştırıcıya dönüştürdü.  

Dinamik çapraz bağlama prosesiyle normalde uygun olmayan malzemeler arasında köprüler kuruluyor. Bilim insanları silika nanoparçacıklar ve boron esterleri kullanarak SiNP adını verdikleri eşsiz bir çapraz bağlı kompozit geliştirdi. Boron esterleri yapıştırıcının tekrar kullanılabilmesini sağlıyor ve çapraz bağların kolayca oluşturup, kopmasını tekrarlamasına imkan veriyor.

“Burada yapılan keşif, SEBS’in hidroksil grupları (oksijen ve hidrojen) ile yeniden bağlar oluşturarak, istenilen işlere özellikleri adapte edebilmesidir. Ayrıca benzer tersinir bor ester bağlarının hidroksil gruplarına sahip farklı yüzeylerde oluşabildiğini bulduk,” diyor araştırmanın başyazarı Anisur Rahman.

Eşsiz malzemenin içindeki çapraz bağlar değişerek, cm2’de 136 kg’a kadar taşıyabilecek kadar güçlü yapışabiliyor. Ayrıca araştırmacılar malzemenin ayrılmasını test ettiğinde, piyasada mevcut bulunan yapıştırıcılardan çok daha güçlü olduğunu buldu.

Bununla beraber yeni yapıştırıcı hem geri dönüştürülebiliyor hem de 204 °C’ye kadar performansını koruyor. Bilim insanları yapıştırıcının uzay sanayi, otomotiv ve inşaat sektöründe kullanılabileceğini düşünüyor.

Saito; “Kaynakları korumak ve atıkları azaltmak için endüstriye ve çevreye faydaları olacaktır. Tasarım gereği bu yapıştırıcı, onarım yapmanıza veya pahalı hataları düzeltmenize olanak tanıyacak ve çok zorlu uygulamalarda yeni kullanılarak yeniden işlenebilecek.”

Araştırma Science Advances dergisinde yayınlandı.

Kaynak: Oak Ridge National Laboratory

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu