Sorting by

×
BilimBilimsel GelişmeMakalelerTıp ve Sağlık

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ HİV VİRÜSÜYLE GENETİK HASTALIKLAR İYİLEŞTİRİLDİ

gen terapisi hiv terapi-gerçek bilim

Bilim adamları tarafından yeni yapılan araştırmaya göre genetiği değiştirilerek iyileştirilmiş HIV virüsü kök hücreler yardımıyla taşınarak, genetik hastalıklara yol açan genler değiştirilerek, hastalar iyileştirildi. Gen terapisi sayesinde genetik hastalıklar kontrol altına alınabiliyor ve hatta genetik hastalıklar iyileştirilebiliyor. Bilim adamları bu terapiyi uygularken, mutasyona uğramış genin yeni bir kopyasını yerleştirerek ya da değiştirerek, hasta kişinin normalleşmesini sağlayacak genleri onlara aktarmış oluyor.  Yani bu terapi sayesinde ateşe karşı ateşle savaşılmış olundu.

 

İşte böylece Milano San Raffaele-Telethon Gen Tedavisi Enstitüsü (TİGET), tıp tarihine geçecek bir tedaviye imza attı. 1995 yılında kurulmuş olan enstitüden yapılan açıklamaya göre; genetik hastalıklarından dolayı hayati tehlikesi olan 6 çocuk, kötü huylu içerikten temizlenmiş, AIDS’e neden olan HIV virüsü sayesinde yaşama sarıldı. Söz konusu arındırılmış virüs (lentivirüs), laboratuar ortamında çocukların kök hücrelerine bulaştırılarak, sağlam geni taşıyacak şekilde değiştirildi ve hasta olanın yerine kondu. Tedavi edilen kök hücreler tekrar çocuk hastaların kanına enjekte edildi. Bazen olumlu bazen olumsuz tepkime alınsa da uzun süren laboratuar denemelerinin ardından yarısı bağışıklık yetmezliği hastalığı Wiskott Aldrich Sendromu (WAS), yarısı ise sinir sistemini etkileyen metakromatik lökodistrofiden hastalığına sahip olan 6 çocukta oluşan DNA hasarında büyük oranda iyileşme tespit edildi.
Araştırmacılar motor ve bilişsel fonksiyonların yapılmasına imkan veren enzimleri taşıyan eksik genleri HIV yardımıyla
MLD ve WAS hastalarına enjekte ederek, bağışıklık sistemlerini geliştirdi. Böylece hastaların vücutları infeksiyonla savaşabilecek hale geldi.
Söz konusu genetik tedavi yöntemi tıp dünyasında önemli bir gelişme olarak kaydedilirken, diğer genetik hastalıklara da çare olacağı düşünülüyor. Bu keşfi gerçekleştiren kişi ise, “Doktor AIDS” olarak anılan Luigi Naldini . Nadir rastlanan ve çok sayıda kişinin yaşamına mal olan bu iki genetik hastalığa ilişkin çalışmalarına 1996 yılında başlayan TİGET Başkanı Naldini, geliştirdikleri bu yeni tekniğin uzun vadeli güvenli kullanımı için araştırmaların devam etmesi gerektiğine inanıyor.
Önemli bilim dergisi Science’te bu konuda makalesi yayımlanan Naldini, çeşitli ülkelerden gelen çocuklar üzerinde, 3 yıllık tedavi sonunda olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirtti. 15 yıldır süregelen bir inatla bunun üzerine gittiğini söyleyen Naldini, bu konudan muzdarip olan hastalara somut bir sonuç vermenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Somut olarak 2010 yılında başlanan tedavi yönteminin, 70 enstitü araştırmacısının emeği sonucu ve Telethon Fonu desteğiyle şimdilik 19 milyon Euro’ya mal olduğubelirtiliyor.

CANALP DE VAR
 
4 yaşındaki Canalp Çınar da 2011 yılından beri ailesinin refakatinde bu enstitüde tedavi gören minik hastalardan biri. Bir tür kalıtsal bağışıklık yetmezliği hastalıklarından biri olan WAS rahatsızlığına sahip Canalp,Türkiye’den belli aralıklarla Milano’ya gelerek tedavisini sürdürdü.Genç anne ve babanın ilk çocuğu olan Canalp’in doğumundan itibaren dışkıda kanaması ve önüne geçilemeyen enfeksiyonları oldu. Hastalığının teşhisi ise henüz 4 aylıkken konurken, gen tedavisine 18 aylıkken başlandı. Canalp’in hastalığına sahip diğer çocuklar ise, teşhisi 5 yaşındayken konan 9 yaşındaki Samuel ve enstitüde tedavisine 13 aylıkken başlanan 3 yaşındaki ABD’li Jacop. 
çocuklar

HIV Virüsünün kullanımı Bilimsel Araştırmalarda Yeni Bir Trend Mi?

Aslında bu HIV virüsünün terapi için kullanımında bir ilk değil.  Bu çalışmanın benzeri bir lösemi vakası için de kullanıldı. HIV virüsü kullanılarak bağışıklık sistemi hücreleri değiştirilerek (T hücreleri) , vücuttaki tümörlerin tanısı ve öldürülmesi kolaylaşabiliyor. T hücreleri kanseri tanıyamadığından, kanserin yayılmasına neden oluyor bu nedenle bu çok önemli bir çalışma. Bu inovasyonla T hücreleri kanseri algılayacak ve 1000′ den fazla kanser hücresini öldürebilecek. Kanser çok hızlı gelişen bir hastalık olsa da yeni enjekte edilen bağışıklık hücreleri bu kanser hücreleriyle savaşarak öldürebilecek.

Daha önceki HIV- Kanser çalışması

http://www.gercekbilim.com/aids-virusu-ile-kansere-savas-acildi/

Kaynak :
DHA
Araştırma Kaynakları :

Biffi A, Montini E, Lorioli L, et al. Lentiviral Hemaotpeotic Stem Cell Gene Therapy Benefits Metachromatic Leukodystrophy. Science. 2013.

Aitui A, Biasco L, Scaramuzza S, et al. Lentiviral Hemaotpeotic Stem Cell Gene Therapy in Patients With WiskottAldrich Syndrome. Science. 2013.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Sayın oğuz sezgin hocam 23 yaşnda kardeşim MLD hastası bu konuda bize bir öncülük eder misiniz buraya nasıl ulaşabiliriz nasıl bir yol izlememiz lazım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu