Sorting by

×
AstronomiBilimMakalelerÜtopyaUzay-Zaman

Galaksimizde Güneş Benzeri Beş Yıldızdan Birinde Dünya Benzeri Yaşam Olasılığı Bulundu

kepler-one-five-2 gercek bilim

Hepimizin merak ettiği bir soru aslında ; “Uçsuz bucaksız evrende yalnız mıyız? “ .NASA’nın Kepler uzay teleskopunu kullanarak galaksimizde 200 milyar yıldızdan kaçında potansiyel yaşam bulunabileceklerini sorduklarında aldıkları cevap inanılmaz oldu. Cevap ise her güneş benzeri 5 yıldızdan birinde dünya benzeri yaşamlar bulunabilir. Bu gezegen sayısının 8,8 milyar olduğu belirtiliyor.

Güneş Sistemi’ nden çıktığımızda sadece Samanyolu Galaksi’sinde 200 milyardan fazla yıldız var ve bunların etraflarındaki gezegenlerin  kaçında hayat vardır bilinmiyor.

Kepler uzay teleskopunda bu yılın başında mekanik arıza verene kadar Kepler 3000’ den fazla aday dünya dışı gezegen buldu. Bu keşiflerden elde edilen bilgiler bile bilim adamlarını yıllarca meşgul edecek.

Kepler Kuğu takım yıldızı ve Çalgı(lyra) takım yıldızlarındaki ışığı inceleyerek dış gezegenleri aradı. Özellikle yıldızın önünden bir gök cismi geçerken yıldızın parlaklığındaki değişme incelendi. Böylece bilim insanları gezegenlerin büyüklüğünü ve uzaklığını ölçebiliyor. Gezegenlerin yaşanabilir bölge adı verilen bölgede olması gerekiyor. Bu sayede yaşam olasılığı artıyor.

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi ve Hawai Üniversitesi’nden oluşan ekip, Kepler’in gözlemlerini Keck teleskopuyla yapılan gözlemler destekleyerek statistik bir analiz yaptı. Bu teleskoplardan alınan spekstrograflar sayesinde astronomlar yıldızların mutlak parlaklığını tespit edebiliyorlar. Böylece bilim insanları bu gök cisimlerinin Dünya’ dan uzaklığını  ve gezegenlerin büyüklüğünü tespit edebiliyorlar.

Bu analizin önemli kısmı ise ekip sadece gerçek yıldızları referans almıyor karşılaştırmaya sanal yıldızlar da ekleyerek kaç gezegenin gözden kaçtığını hesapladı. Hesaplamalar sonucunda güneş benzeri sistemlerin % 22’ sinde Dünya benzeri gezegenlerin bulunma olasılığı var. Bilim insanları bu sayede gerçek gezegenleri esasen tespit etti.

Bu % 22’lik kısım Güneş benzeri G sınıfı yıldızları temsil ediyor. Fakat çoğu bilim adamı güneş benzeri G2 sınıfı yıldızlarda hayat bulunma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorlar. Galaksimizdeki yıldızların % 20’ si G sınıfı yıldızlardan oluşuyor ve bunların % 22’ sinde yaşam bulunma olasılığının muhtemel olduğunu belirtiyor. Buna rağmen, 200 milyar civarı yıldızdan (bazı kaynaklara göre 300 milyar) daha fazla aday çıkabileceği belirtiliyor.

Yaşanabilir gezegenlerin dünyanın çapının 2 katından az olması gerekiyor. Bunun nedeni ise,  güneşten gelen ışığın gezegende sıvı halde su bulunmasına imkan vermesi. Tabi bundan başka pek çok faktör yaşam olma olasılığını etkiliyor. Herhangi bir değişiklik gezegenin Venüs ya da Mars gibi ölümcül olmasına neden olabilir.

 

“ Bazen kalın bir atmosfere sahip olunması halinde yüzey çok sıcak olacağında  DNA gibi moleküller hayatta kalamayabilir,” diyor Berkeley’ den profesör Geoffrey Marcy. Araştırma sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences‘ da yayınlandı. 

Kaynak : http://www.gizmag.com/kepler-habitable/29662/

kepler 62f dünya benzeri-gerçek bilim
Kepler 62f Dünya benzeri bir gezegen. (İllüstrasyon NASA Ames/JPL-Caltech/Tim Pyle )

galaksi kepler gezegen adayları

 

.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu