Sorting by

×
BiyolojiMakalelerTıp ve Sağlık

Flavonoid Zengini Beslenme Kanser ve Kalp Hastalıklarına Karşı Koruyor

Yeni yapılan bilimsel bir araştırmaya göre elma ve çay gibi flavonoidlerce zengin besinleri tüketmek kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyor. Danimarka Edith Cowan Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan araştırma özellikle sigara ve alkol tüketicileri için oldukça faydalı olabilir.

Danimarka Diet, Kanser ve Sağlık topluluğundan alınan  23 yaş üstü 53,048 bireyin beslenme verileri değerlendirildi.

Araştırma sonucunda flavonoidlerce zengin besin grubunu tüketen kişilerin kanser veya kalp hastalıklarına yakalanma riskinin daha az olduğu görüldü. Özellikle bitki tabanlı besinler ve içeceklerin fayda gösterdiği düşünülüyor.

Baş araştırmacı Dr Nicola Bondonno, sigara ve alkol bağımlılığından(günde 2 içkiden fazla içenler) kaynaklanan kronik hastalıkların flavonoidce zengin besin tüketilmesiyle ölüm riskinin azaltıldığı belirtiliyor.

“Elde edilen bu bulgular; flavonoid zengini besinler tüketilmesini teşvik edilerek, kanser ve kalp hastalıklarını engellenebileceğini gösterdiğinden oldukça önemli. Özellikle de bu kronik hastalıklarda yüksek risk taşıyanlar için, “diyor Dr.Bondonno

“Tabi yine de flavonoid alımıyla alkol ve sigara bağımlılığıyla oluşan tüm ölüm riskini arttıran etmenlerin silinmediğinin de altını çizmek lazım. Bu nedenle sağlığınız için en iyisi sigara ve alkolü bırakmaktır.”

Tabi alkol ve sigaraya dayalı hayat tarzından vazgeçmek oldukça zor olduğundan , riski azaltmak için flavonoid kullanımının teşviki; belki de insanların sigarayı bırakmasını ve de alkol tüketimini azaltmasında veya bırakmasında etkili olabilir.

Günlük Ne Kadar Flavonoid Gerekli?

Katılımcılar günde toplam 500 mg civarında flavonoid tükettiğinde kanser veya kalp hastalığına bağlı ölüm riskini minimuma düşürdü.

“En önemli kısmı farklı bitki tabanlı besin ve içeceklerde bulunan, farklı flavonoid bileşiklerini tüketmektir. Aslında bu beslenme programına ulaşmak çok zor değil. Günde 1 bardak çay, 1 elma, 1 portakal, 100 g böğürtlen ve 100 g brokoli ile 500 mg üstü flavonoid alımı mümkün. “

Dr Bondonno araştırmadaki flavonoid  ile düşük ölüm riski arasındaki koruyucu etkinin gerçek doğasının halen çok net olmadığını belirtiyor.

Hem alkol tüketimi, hem de sigara enflamasyon ve damar hasarını arttırdığından hastalıklara yakalanma riskini arttırıyor.

Flavonoidler ise enflamasyona karşı etkili olarak kan damarı fonksiyonunu geliştiriyor. Böylece kalp hastalığı ve kanser riskini azaltıyor.

Araştırmanın sonraki aşamasında, kalp hastalıkları için en koruyucu olan flavonoidleri daha derinden incelenecek.

Makale 13 Ağustos’ta Nature Communications’da yayınlandı.

ECU çalışması, Aarhus Üniversitesi, Herlev ve Gentofte Üniversitesi Hastanesi, Danimarka Kanser Derneği Araştırma Merkezi, Aalborg Üniversitesi Hastanesi, Batı Avustralya Üniversiteleri ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’ndan araştırmacılarla işbirliği yaptı.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190813080204.htm

Araştırma Referansı:

  1. Nicola P. Bondonno, Frederik Dalgaard, Cecilie Kyrø, Kevin Murray, Catherine P. Bondonno, Joshua R. Lewis, Kevin D. Croft, Gunnar Gislason, Augustin Scalbert, Aedin Cassidy, Anne Tjønneland, Kim Overvad, Jonathan M. Hodgson. Flavonoid intake is associated with lower mortality in the Danish Diet Cancer and Health CohortNature Communications, 2019; 10 (1) DOI: 10.1038/s41467-019-11622-x
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu