Sorting by

×
BilimTeknoloji HaberUzay-Zaman

FELİX BAUMGARTNER 39045 METREDEN ATLADI AMA NASIL ?

Felix Baumgartner 39045 metreden atlayarak dünya tarihine geçti.Dünyanın ilk süpersonik insanı olarak tarihe geçen ve 1.342,8 km hıza ulaşan Felix peki nasıl hayatta kalabildi?

Felix bu yüksekliğe çıkması da kolay olmadı. Özel kapsül içinde bu yüksekliğe devasa bir helyum balonuyla çıktı. Bu balonun inceliği 0,02 mm olduğundan,  rüzgarın balon limiti olmayan 4-5 km’ den daha hızlı esmemesi gerekiyor. Ayrıca, Armstrong sınırı olarak bilinen 19200 metre yükseklikte basınç çok yükseldiğinden kan bile kaynayabiliyor. İşte bu yüzden kapsül ve Felix’ in atlayış giysisi  tümüyle buna özel tasarlandı.Felix Baumgartner’ ın komple basınç kıyafeti ve kaskı Felix’ in hayat destek sistemini oluşturuyor. Felix atladığı anda atmosferin armstrong sınırını geçene kadar tek desteği özel astronot kıyafeti oldu.

KOMPLE BASINÇLI FELİX BAUMGARTNER KIYAFETİ

Komple basınç kıyafetleri daha öncesinde Felix’ in serbest atlayışı  dışında hiçbir projede kullanılmamıştı. Fakat komple-basınç kıyafetlerinin tümüyle koruma sağladığı uzay mühendisleri tarafından daha önce kanıtlandı.

  • Bu kıyafet 38 °C’ den -68  °C’ ye kadar sıcaklıklara dayanabiliyor.
  • Basınç uygulandığında 35000 fit civarında cm’ ye 600- 700 gr basınç düştüğünden  dekompresyon hastalığı (vurgun) yemeyi engelleyebiliyor.
  • 62,000 fitten (18,000 mt) yüksekte Felix’ in dokuları hızla genişleyerek gaz haline geçebilir, bu duruma ebolizm(kaynama) deniyor, fakat özel kıyafet basıncı dengeleyerek, bu tarzdan bir ölümü engelledi.
  • Felix’ in kıyafetinin bir benzeri de yüksek keşif uçağı pilotları tarafından kullanılıyor. Buna rağmen ,  bu kıyafet geliştirilerek çeşitli ölçümler yapması sağlandı.
  • Paraşütçüler vücutlarının ve yüzlerinin durumlarını  sabitleyebilmeliler, fakat basınç kıyafeti ve özel kask hareketi kısıtlayabiliyor. Çeşitli modifikasyonlar yapılarak, aynalar ve hareket kabiliyeti sağlanarak, geleceğin tüm basınç kıyafeti üretilmiş oldu.
  • Kıyafetin dışı yangına ve aşırı soğuğa karşı yalıtıldı.
  • Kıyafetin içinde hokey pakı kadar bir elektronik beyin var. Oldukça güvenilir olan bu mekanizma farklı yüksekliklerde oldukça güvenilir bir mekanizma.
  • Kıyafetin için soğuk ve sıcak havalandırma sistemleri var. Uzun olan düşüşte ılık hava Felix’ i sıcak tutarken, vizöre soğuk hava verilerek buharlanma engelenecek.
  • Kask ve eldivenler çeviriliyor ve kilitleniyor. Böylece basınç altında kolaylıkla kullanılabiliyor.

 

Felix Baumgartner' ın kıyafeti
Felix Baumgartner’ ın kıyafeti ve kapsülü


BASINÇ KASKI VE VİZÖR

  • Kask özel kompozit malzemelerden yapıldığından ağırlığı 3,62 kg geliyor. Buna rağmen darbelere karşı çok güçlü ve dayanıklı
  • Vizör ise titremeler etklenmiyor.
  • Kaskın oksijen regülatörü Felix’ in oksijenini farklı kaynaklardan almasını sağlıyor.
  • Güneşlik ise bağımsız olarak ayarlanabiliyor.
  • Vizörde entegre rezistans var böylece buzlanma olmuyor.
  • Kaska pek çok güvenlik sistemi konuldu. Örneğin vizörü açmak için, iki ayrı hareketi yapmak lazım, bu kazaları engellemek için tasarlandı.
  • Kaskta, Görev Kontrolle haberleşmek için kulaklıklar ve mikrofonlar var. Ayrıca, kaskta su içmek için özel güvenlikli  bir düzenekte buluyor.

Özel kıyafeti David Clark Company üretti.

Ayrıca Felix’ i taşıyan kapsül 1315 kg geliyor.

KAPSÜL

Kapsülün iç kısmı fiberglass ve yangın geçirmeyen özel bir epoksi boyasından oluşuyor. Kapılar ve camlar akrilikten oluşuyor. Kapsül basınca dayanabiliyor. Kapsülün kafesi ise Krom-Molibdenyum alaşımından ypaıldı. Bu alaşım uçaklarını yapımında kullanılıyor.Dış kabuk ise özel bir köpükle yalıtıldı. Boya ve fiberglass stratosfere dayanabiliyor(-56.7 C) . Kapsül 3,35 metre yüksekliğinde ve 2,4 metre çapında.

Kaynak :  http://www.redbullstratos.com/technology/

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Haber sayınızı biraz daha artırırsanız sitede daha çok zaman geçirebiliriz. Bu tarz haberlere yer veren bir site bulduğum için şanslıyım. Teşekkürler.

  2. Yazıda teknik olarak hatalar (balon limiti olmayan 4-5 km’lik rüzgar) ve kelime bazlı (hava dalışçıları yerine “paraşütçü”) yanlışlar olsa da yararlı.

    1. Öncelikle yapıcı eleştirinizden dolayı teşekkür ederim. Yazıda paraşütçülük ile ilgili tabiki teknik terimler vardır. Bunların düzeltilmesi gerekiyorsa düzeltilecektir. İletişim’ den önerilerinizi bekliyorum.

  3. Merhaba. Zihin-Beden Aksı çalışan biriyim. Felix’ in atlayışına dair sizin kadar detaylı ve işe yarar bilgiyi derleyen ve yayınlayan başka bir sayfa bulamadım, öncelikle bunu belirtmek isterim. Tüm detaylar nerdeyse eksiksiz olarak araştırılmış ve aktarılmış. Çok işime yaradı. Bende küçük bir şey eklemek isterim müsadenizle. Günde 6 saat meditasyon yaptığı bilgisi mevcut ki aslında atlayış ile ilgili benim ilgimi çeken kısmı da orası. Teşekkür ediyorum, sağlıcakla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu