Buffalo Üniversitesi’nden bilim insanları farelerin beynine manyetik folyolar yerleştirerek, fiziksel hareketlerini kontrol etmeyi başardı. Araştırmacılar farelerin beyninde koşma,dönme ve durmaya neden olan bölümleri aktive etmek için manyeto-termal stimülasyon teknolojisi kullandı. Araştırmacılar bu sayede beyin bozuklukları ve hatta akıl hastalıkları için çözüm üretilebileceğini söylüyorlar.
Daha önceki çalışmada transkraniyal manyetik stimülasyonla doğrudan beyin arayüzüne bağlanılıyordu. Bunun için manyetik folyolar doğrudan kafatasına yerleştirilerek, spesifik beyin aktivitesi tetikleniyordu. Böylece beyin sanki sanal labirentte gidebiliyor ya da hatta beyinden beyine iletişim kurabiliyordu. Diğer bir teknik ise optogenetik adıyla biliniyor ve genetik olarak ışığa duyarlı tasarlanmış nöronlar,ışıkla uyarılıyordu.
Buffalo Üniversitesi ekibi ise mıknatıslar kullanarak hafif ısı üretiyor ve spesifik nöronları aktive ediyor. Manyeto termal stimülasyon için genetik açıdan nöronları sıcaklık duyarlı iyon kanalı üretebilen fareler tasarlandı. Sonrasında beynin bu bölgelerine nanoparçacıklar enjekte edilince, nöronlara tutundular. Sonrasında kobalt-ferrit çekirdek mangan ferrit ile kaplandı ve değişen manyetik alan uygulandı .Böylece geri ve ileri manyetizasyon sağlanarak ısınma gerçekleşti.
Bu iyon kanallarının açılmasına neden olarak spesifik nöronların ateşlenmesine neden oldu.
“Bu metot sayesinde 100 mikrometre uzunluğunda yaklaşık saç teli kalınlığına çok küçük bir grup hücresini hedef alabiliyoruz,” diyor araştırma lideri Arnd Pralle.
Ekip farelerde üç farklı bölümü hedef alarak hareketleri yönetmeyi başardı. Eğer motor korteks uyarılırsa, fare koşmaya başlıyor. Eğer striatum tetiklenirse, kendi etrafında dönmeye başlıyor. Son olarak beynin daha derin bölümleri tetiklendiğinde, tümüyle duruyor.
Bu sayede sanki uzaktan kumandalı fareye sahip olunabiliyor. Beynin daha iyi anlaşılması Parkinson, periferik paralizi,epilepsi ve hatta depresyon için tedaviler geliştirilebilir. Teknik diğer metotlara göre daha az invazif .
Halen tekniğin geliştirilmesi gerekse de araştırmacılar , beyinde hasara neden olmadığını belirttiler. Araştırmacıların bir sonraki hedefi tekniği beynin birden çok bölümünde aynı anda kullanmak.
.
Araştırma eLife dergisinde yayınlandı.
Kaynak : http://newatlas.com/magnetic-brain-stimulation-control-movement/50931/
Bir Yorum