Birmingham Alabama Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmada fare modellerinde saç dökülmesi ve kırışıklıklar mitokondriyal fonksiyon bozukluğunun düzeltilmesiyle geri çevrildi. Araştırmada yaşa bağlı deri bozulması ve saç dökülmesine ilişkin tedaviler geliştirildi.
Araştırmacılar yaşlanma ve mitokondriyal bozulma arasında bir korelasyon olduğunu tanımladılar. Mitokondriyal DNA (mtDNA) tükenmesi diyabetten, nörolojik hastalıklara ve kanserle ilişkilendiriliyor.
MtDNA’daki bu azalmanın nedensel olarak yaşa bağlı hastalığa bağlı olup olmadığı tartışma konusu olmakla birlikte; bu yeni çalışma, ilk defa mtDNA’nın restorasyonunun yaşa bağlı fizyolojik patolojileri geliştirebileceğini ortaya koymaktadır.
Yeni araştırma antibiyotik etkisi altında mtDNa eksikliği çekebilen genetiği değiştirilmiş bir fare modeliyle başladı. 8 hafta içinde farelerde mtDNA eksikliğine bağlı yaşlanma belirtileri gözlenmeye başladı. 4 hafta içinde farelerde tüy dökülmesi, kırışma, uyuşukluk gibi doğal yaşlanma belirtileri görülmeye başladı.
Daha da önemlisi antibiyotik durdurulduğund, derilerdeki kırışıklıklar düzelmeye, dökülme azalmaya başladı. Bu geri çevrim başladığında, araştırmacılar ilk kez cilt yaşlanması ve saç dökülmesine bağlı olarak etkili bir regülasyon başladı.

Araştırmaya katılan yazarlardan biri olan Keshav Singh, “Bizim bildiğimiz kadarıyla, bu gözlem eşsiz. Mitokondriden çekirdeğe geçişin altında yatan epigenetik mekanizmaların normal cilt ve saç fenotipinin restorasyonunda önemli bir rol oynaması gerektiğini öne sürüyor.”
Çalışmada, bu spesifik türdeki tükenme ve mtDNA’nın restorasyonundan kaynaklanan daha geniş sistemik yankıları incelememiştir, ancak başlangıç muayenelerinde hayvanların diğer organlarında birkaç değişiklik görülmüş, bu da mitokondrilerin cildin diğer dokularla karşılaştırıldığında çok önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Yine de halen çok araştırma yapılması gerekiyor.
“Bu fare modeli, yaşlanma ile ilişkili cilt ve saç patolojisinin ve mitokondriyal fonksiyon bozukluğunun önemli rol oynadığı diğer insan hastalıklarının tedavisinde, mitokondriyal fonksiyonları arttırabilir. Koruyucu ve tedavi edici ilaç geliştirme stratejilerinin geliştirilmesi için eşi görülmemiş bir fırsat sunabilir, ” diyor. Singh.
Araştırma, dergisinde Cell Death and Disease dergisinde yayınlandı .
Kaynak: https://newatlas.com/wrinkles-hair-loss-restored-genetic-study-mice
Yıllardır böyle başarılı çalışmaların yapıldığını duyarım ama ortaya henüz elle tutulur bir ürünün çıktığını görmedim, bu gibi çalışmalar da ortaya çıkabilecek ürünleri engelleyen bir güç mü var acaba?