Sorting by

×
AstronomiDoğa ve Çevreİlginç BilimMakalelerÜtopyaUzay-Zaman

Bilim İnsanları, Atmosferdeki Oksijenimizin Ne Zaman Tükeneceğini Hesapladı

Her şeyin bir son kullanma tarihi olduğu gibi Dünya’nın da bir son kullanma tarihi var. Yaklaşık 5 milyar yıl içinde Güneş büyüyerek, Dünya’mızı yutacak. Fakat Dünya’daki hayat bundan çok daha önce bitecek. Yeni yapılan bilimsel bir araştırmaya, yaklaşık 1 milyar sonra atmosferde oksijenin büyük kısmı kaybolacak ve o zamana kadar diğer gezegenlerde hayat arayışımızda büyük gelişmeler kaydetmek durumundayız.

Dünyamız oksijen zengini bir atmosfere sahip, hayatın kaynağı olan bu gaz atmosferimizin yaklaşık %20’sini oluşturuyor. Herhalde bizim için hayati bir önemi olan bu oksijen için bitkilere teşekkür etmeliyiz.

Peki ne kadar daha etrafımızı çeviren bu oksijen zengini atmosferi koruyabileceğiz? Georgia Tech ve Toho Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel bir araştırmada Dünya atmosferinin uzun süreli stabilitesi araştırıldı.

Ekip Dünya’da iklim,biyoloji,jeolojik prosesler ve hatta Güneş’in parlaklığını  hesaba katan bir dizi simülasyon gerçekleştirdi. Böylece hava, su ve kayalardaki oksijen seviyelerinin değişimini gözlemleyebildi. Önceki çalışmalarda bu sistemlerin geçmişi simüle edilirken, yeni modellerde çok daha karmaşık bir şekilde işlendi.

1,1 Milyar Sonrasında Atmosferdeki Oksijen % 1’e Düşecek

Bilim insanları, Dünya’nın oksijenli atmosferinin hızla düşüşe geçmeden önce yaklaşık 1 milyar yıl daha dayanacağını buldu. 1,1 milyar içinde ise oksijen seviyesi %1’e düşecek.

Modellemelere göre, bu oksijensizleşmenin ana sebebi Güneş olacak. Bizim ebeveyn yıldızımız Güneş giderek daha da parlaklaşarak ve ısınacak, bu da Dünya’nın yüzey sıcaklığını arttırarak, atmosferdeki karbondioksiti parçalayacak. İşte iki faktör nedeniyle bitkiler ölecek ve gezegenimizin ana oksijen kaynağı bitmiş olacak.

Gelecekteki bu atmosfer tahmini, Dünya’nın antik geçmişine çok benziyor. Dünya’da hayat yaklaşık 2,4 milyar yıl önce başladı, ilk fotosentez yapan mikroplar ve sonra bitkiler oluşarak atmosfere yüksek miktarda oksijen pompaladı. Bu da çok hücreli yaşamın oluşmasını mümkün kıldı.

Daha halen 1 milyar yıl olduğu düşünülürse, halen çok vakit var. Astronomlar uzun süredir, dış gezegenlerin atmosferinde oksijen varlığının dünya dışı yaşamın işareti olabileceğini düşünüyor.

Artık gezegenlerin yaşanabilir bölgede olmasının yeterli olmayacağını aynı zamanda doğru zamanda olmasının anahtar olduğunu belirtiyor. Araştırmacılar atmosferde ancak %20-30 civarında oksijen olduğunda tespit edilebilir olduğunu hesapladı.

Araştırmacılar tabi yine de diğer potansiyel biyolojik işaretler için aramaya değer olduğunu düşünüyor. Dünyanın gelecekteki oksijen sonrası atmosfer için tahmin metan zengini, organik sis gibi işaretler olabilir. Bu atmosfer Titan’ın atmosferine korkunç derecede benziyor.

Araştırma Nature Geoscience dergisinde yayınlandı.

Kaynak: Springer Nature

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Atmosferdeki Oksijenimizin Ne Zaman Tükeneceği Hesaplandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu