Sorting by

×
BiyolojiMakaleler

Farelerde Tek Bir Genin Değişmesiyle Ömür % 20 Arttı

Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden araştırmacılar farelerde tek bir genin etkisini azaltarak, bir grup farenin ömrünü % 20 uzatmayı başardı. İnsan ömrüyle karşılaştırıldığında ortalama 79 yıl yerine 95 yıl yaşamak mümkün. Bilim adamları mTOR adı verilen bir gene odaklandı. Bu genin metabolizma ve enerji dengesiyle alakalı olabileceği , dolayısıyla kalori kısıtlamaya bağlı olarak ömrü uzatabileceği düşünülüyor.

Yapılan çalışma sonucunda farelerde gen etkili ömür arttırmanın her doku ve organı aynı anda etkilemediği açığa çıktı. Fareler yaşlandıkça hafıza ve dengelerinde iyileşme kaydedilse de,  kemiklerinde normale oranla daha hızlı bir şekilde kötüleşme kaydedildi.

 

Baş araştırmacı Toren Finkel ;”24  saatlik dilimde hayvanların birkaç organındaki spesifik yaşlanma saatlerinin genelde ortaklaşa çalışarak, tüm organizmaya etki edebileceğini düşünüyoruz. “ diyor.
Finkel, Ulusal Sağlık Enstitüsü Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’ nın başkanlık ediyor. Elde edilen sonuçlar belli organları hedefleyen yaşlanmaya bağlı hastalıklar için (Alzheimer vs.) geliştirilecek terapiler için rehber olabilir. Buna rağmen farelerde yapılan testler gibi insanlarda testler yapılarak, farklı dokularda moleküler seviyede yaşlanmanın nasıl olduğu tam olarak belirlenmelidir.

 

Araştırmacılar gen mühendisliği sayesinde % 25 mTOR protein sentezleyen fareler(yaşamak için minimum mTOR proteini) üretildi. Bu fareler normal farelerden biraz küçük olsa da normal gözüküyordu. Böylece normalde erkeklerde 22,9 ay olan ömür, 28 aya çıkarken, dişilerde 26,5 ay olan ömür 31,5 aya çıktı. Testte uzun yaşayan 8 fareden 7’ si mTOR fareleri oldu.

Genetik olarak modifiye mTor farelerinde sadece bazı özel organlarda gelişme gözlendi. Denge ve balans testlerinde normal farelerden daha iyi performans sergilediler. Hafıza ve koordinasyonları da normal farelerden daha iyi oldular. Yaşlanan mTOR modifiye farelerde ise kas gücü ve postürde düşüşle beraber yaşla kemiklerin hacminde de düşüş gözlendi. Yaşlanmayla beraber enfeksiyonlara daha açık olan modifiye farelerde, bağışıklık sistemi giderek yok oluyor.

 

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130829124011.htm

Araştırma Referansı :

  1. J. Julie Wu, Jie Liu, Edmund B. Chen, Jennifer J. Wang, Liu Cao, Nisha Narayan, Marie M. Fergusson, Ilsa I. Rovira, Michele Allen, Danielle A. Springer, Cory U. Lago, Shuling Zhang, Wendy DuBois, Theresa Ward, Rafael deCabo, Oksana Gavrilova, Beverly Mock, Toren Finkel. Increased Mammalian Lifespan and a Segmental and Tissue-Specific Slowing of Aging after Genetic Reduction of mTOR ExpressionCell Reports, 2013; DOI:10.1016/j.celrep.2013.07.030
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu