Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar farelerde anıları silerek tekrar aktive etmeyi başardı. Anıları tekrar aktive edilen fareler eski olaylara reaksiyonları derinden değişiklik gösterdi. 1 Haziran’ da Nature jurnalinde yayınlanan araştırma sayesinde ilk kez sinir hücrelerindeki sinapstik bağlantılar uyarılarak beyindeki frekanslar zayıflatılarak veya güçlendirilerek hafıza seçici olarak silindi ve tahmin edilebilir şekilde yeniden aktive edildi.
“Biz bir anı yaratabiliriz, sonra bu anıyı silebilir ve yeniden aktive edebiliriz, bunu yaparken seçici bir stimülasyon yani uyarılma ile sinaptik bağları güçlendirip, zayıflatabiliriz,” diyor Nöroloji Prof. Dr. Roberto Malinow.
Bilim insanları sıçan beynindeki bir grup sinir hücresini optik olarak uyararak ve hayvanın ayaklarına elektrik şok verdi. Sonrasında sıçanların beyninde bu sinirlerin uyarımına dair korku davranışı gözlendi. Yapılan analizler optik olarak uyarılan sinir hücrelerindeki kimyasal değişimlerin, sinaptik dayanımı için belirleyici olduğunu gösterdi.
Deneyin bir sonraki aşamasında araştırma ekibi aynı nöronları düşük frekanslı optik atımlarla zayıflatarak, hafızayı silmeyi sağladı. Bu sıçanlar sonrasında korkuyla ilişkili önceki sinir stimülasyonuna daha fazla tepki göstermedi. Bu da ağrıya ilişkin hafızanın silindiğini gösteriyor.
Asıl çarpıcı olan gelişme ise bilim insanları hafızayı tekrar aktive ederek kayıp anıları yeniden oluşturabildiler. Yüksek frekanslı optik alıştırmalar sayesinde fare tekrar korkarken, tekrar düşük frekansta optik ışın verildiğinde korkular yeniden silinebiliyor.
Araştırmacılar bu sayede Alzheimer hastalarında beta amiloid peptit birikimi nedeniyle zayıflayan sinaptik bağlantılarının azaltılabileceği öngörülüyor.
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140601150633.htm
Araştırma Referansı :
- Sadegh Nabavi, Rocky Fox, Christophe D. Proulx, John Y. Lin, Roger Y. Tsien and Roberto Malinow. Engineering a memory with LTD and LTP. Nature, 2014 DOI:10.1038/nature13294