Sorting by

×
Bilimsel GelişmeFizikMetalurjiMühendislik

Ultra Hızlı Lazerle Cam-Metal Kaynağı Yapıldı

Normalde kaynak işlemi daha çok çelik için kullanılır ve oldukça sınırlı bir işlemdir. İşte Heriot-Watt Üniversitesi’nden bilim insanları cam ve metali kaynak yapmak için ultra hızlı lazer atımları kullanarak devrimsel bir gelişmeye imza attılar.

Metallerle cam normalde birbirine karışmayan oldukça farklı maddeler,  erime  sıcaklıkları farklı olduğundan sıcağa tepkileri de oldukça farklı gerçekleşiyor. Ayrıca farklı üretim metotları ile yapıştırma sağlanabilse de, bu yeterli düzende gerçekleşmiyor.

Yapıştırma oldukça kısıtlı, gaz giderme ise ürünlerden salınan organik kimyasallar nedeniyle, ürün ömrünü azaltabiliyor.

Fakat bu yeni teknikte kuartz, borosilikat cam ve safir gibi optik materyaller alüminyum gibi metallerle eritilebiliyor. Prosesin temelinde ise birkaç piko saniyelerde atım yapabilen bir kızılötesi lazer var.

“Kaynatılacak parçalar dokunacak şekilde yerleştiriliyor, sonrasında lazer çok küçük bir noktaya odaklanıyor , bu nokta iki materyal arayüzünde yer alan çok yoğun bir nokta oluyor. Birkaç mikronluk alanda megawat pik kuvvetine ulaşıyoruz. Bu ufak bir yıldırım topu gibi mikroplazma yaratıyor,materyal yüksek bir erime bölgesine hapsoluyor. -50° C ila  90° C yapılan testler sayesinde kaynağın ekstrem koşullarda stabil olduğunu biliyoruz, “diyor EPSRC’nin Lazer Tabanlı Üretim Süreçlerinde Yenilikçi Üretim Merkezi direktörü Duncan Hand .

Araştırma ekibi, uzmanlarla çalışarak metodu ticari hale getirebilecek  prototip bir lazer sistemi geliştiriyor.

Kaynak: Newatlas

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhabalar Sayın Oğuz SEZGİN bey ; ismim Mustafa, siteniz gerçekten bir malzeme mühendisliği son sınıf öğrencisi olarak benim çok ilgimi çekti ve beğenerek inceledim .
    Bilgi paylaşıldıkça çoğalır felsefesinden yola çıkarak sizinde izniniz olursa kaynak belirterek ‘ @malzemelerin_dunyasi instagram sayfamda paylaşmayı talep ediyorum.
    Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu