Sorting by

×
BilgisayarElektronikMakalelerNanoteknoloji

Beyni Taklit Eden Memristörler İle Bellekler Geliştirilecek

memristör hafıza

RMIT Üniversitesi’nden bilim insanları, insan beynini taklit ederek ultra hızlı ve nanoboyutta bilgi depolayabilen bir bellek teknolojisi geliştirdi. Araştırmacılar eşsiz nano-boyutta çok stabil ve güvenilir nano hafıza aletleri geliştirdiler. Advanced Functional Materials  dergisinin kapağında 11 Kasım’da yayınlanacak araştırma oldukça ilgi çekiyor.

RMIT Fonksiyonel Materyaller ve Mikrosistemler Araştırma Grubunun yardımcı liderliğini de yapan,proje lideri Dr Sharath Sriram; materyalin yapısında nanometre inceliğinde bir film yaratıldı.İnsan  saçından 10,000 kat daha ince olan perovskit oksit materyali özel olarak tasarlandı.

“Bu ince film sayesinde maddenin kimyasal yapısından kaynaklanan defolar sayesinde  memristif etkiler gösterildi. Bu element hafızanın geçmiş tecrübelerine bağlı davranışını gösteriyor,” diyor Dr. Sriram .

Artık artan flash bellekler hızla limitlerine ulaşmakta, bu nedenle yeni nesil kalıcı bellekleri üretmek için eşi olmayan materyaller ve mimariler yaratmak gerekiyor. Bu nedenle geliştirilen bellekler , geniş çapta elektronik uygulamaları içermeli ve ultra hızlı nano boyutta hafıza aygıtlarına dönüşecek. Ayrıca bu bilgisayar teknolojisinin aynı beyindeki nöronlar gibi tutarlı ve hızlı bir şekilde cevap vermesi mümkün.

“Halen yapılması gereken bazı araştırmalar olsa da, yeni nesil bellek teknolojileri için insan sinir sisteminin replikasyonu çalışmamızın temeli oluşturuyor. Biyonik beyine bir adım daha yaklaştık,” diyor Dr. Sriram.

Memristör teknolojisi Flash,SSD ve DRAM gibi mevcut harddisk teknolojilerinde dönüşümün habercisi gibi gözüküyor. Memristörler aynı insan beynindeki sinaptik bağlantıları taklit ederek, kalıcı solid state(katı hal) hardiskleri geliştirebilir.

Kaynak : ScienceDaily

Araştırma Referansı :

  1. Hussein Nili, Sumeet Walia, Sivacarendran Balendhran, Dmitri B. Strukov, Madhu Bhaskaran, Sharath Sriram. Nanoscale Resistive Switching in Amorphous Perovskite Oxide (a-SrTiO3) Memristors. Advanced Functional Materials, 2014; DOI: 10.1002/adfm.201401278
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu