Sorting by

×
AstronomiTeknoloji HaberUzay-Zaman

Dünya’yı Asteroitlere Karşı Sinek Gözü Teleskop Koruyacak

esa-bug-eyed-telescope-0

Herhalde uçup duran sürekli bir şeylere konan karasinekler hepimizin sinirini bozar değil mi? Fakat onlar günümüzü berbat etmek için muhteşem bir görme yeteneğine sahiptir. Gözleri ufak göz benzeri yapıların birleşmesiyle çok geniş bir açıyla görebilir. İşte ESA(Avrupa Uzay Ajansı) sinek gözünden ilham alarak, asteroitler karşı yeni bir savunma aleti geliştiriyor. Bu makinelerden kurulacak bir ağ sayesinde dünyaya gelen asteroitler tespit edilebilerek önlem alınabilecek.

Normalde ESA, NASA ve diğer kuruluşlar gelecekte Dünya’ya çarpabilecek muhtemel asteroitleri tespit etse de bir gün gözden kaçan bir asteroitin Dünya’ya çarpma ihtimali var. İşte bundan yola çıkan bilim insanları geniş açılı bir tarama yapabilen bu sistemi kurmayı amaçlıyor.Bu aynı denizde ufku taramaya benziyor, bir kişi daha kısıtlı alanı tararken, bir ekip çok daha büyük bir bölgeyi tarayabilir. Normalde tüm dünyayı saran teleskoplardan oluşan bir ağ kurmak çok zor. Fakat yine de teleskoplar bu oldukça küçük ve çıplak gözle görülebilen göktaşlarını tespit etmekte oldukça verimli.

İşte ESA sineğin gözlerine benzer şekilde 16 görüntüyü birleştiren bir bakış açısına sahip oluyor. Aslında teleskop çok iyi görmüyor ama sinek gibi çok büyük alanı görüyor. Bu otomatik teleskoplar hareketi tespit etmede oldukça iyi. Teleskop büyük piksellerle düşük çözünürlüklü video çekiyor. Bu sanki çok iyi göremese de orda bir şeylerin hareket ettiğini bilmeye benziyor.Bu teleskoplar seri üretime geçerse oldukça ekonomik olacak. 1 metrelik sinek gözü dürbüne sahip teleskop Dünya’dan Ay’ın 13 katı kadar bir alanı tarayabiliyor. Resolüsyon asteroiti veya yörüngesini belirlemek için yeterli olmasa da astronomları alarma geçirmek için yeterli. Sanki kaptan bir şey yaklaşıyor diyor :D

ESA yanıltıcı asteroitler için olmasa da, 40 metreden küçük asteroitleri 3 hafta önceden tespit edebileceğini düşünüyor. CGS SpA başkanlığında 1,3 milyon dolarlık bir kontratla geliştirilen cihaz ESA’ nın onayını alırsa ESA’ nın Uzay uyarı sistemi için 13 milyon dolarlık bir prototip üretilecek.

Bu sayede gezegenimizin asteroitlere karşı daha iyi korunması sağlanabilir.

esa-bug-eyed-telescope

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu