İsveç ve Danimarka’ daki araştırmacılar, rulodan ruloya basım methodunu kullanarak esneyebilen ışık yayan kağıtları etkili bir şekilde gazete basar gibi basmayı başardı. Bu çalışmayla gelecekteki elektronik kağıt, akıllı paketleme ve parlayan panellerin önü açılmış oldu.
Organik ışık yayan diotlar (OLEDler) telefonlar ve televizyonlarda sıkça kullanılmakta fakat, büyük çapta uygulamalar için halen oldukça pahalı. Bu ekranlar pek çok farklı malzemeninçok ince tabakalar halinde dizilmesiyle yapılıyor ve halen ucuz ve seri üretim yapılabilmesi için henüz bir yöntem bulunamadı.Ayrıca bu malzemelerin bazıları oksijen ve suyla reaksiyona giriyor.
İsviçre Umeå Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi’nden araştırmacılar, ışık yayan elektro kimyasal hücrelerin (LECs, light emitting electrochemical cells) büyük çaplı üretimlerde OLED’ lere alternatif olabileceğini ve rulodan ruloya basım methoduyla uygun koşullar altında LEC sayfaları şeklinde üretilebileceğini gösterdi.
“ Bütün teknolojilerde en önemli hedef kolay ve ucuz üretim yapmak. Eğer bunu rulodan ruloya yapabiliyorsak, biz bunu başardık sayıyoruz.” diyor Andreas Sandström Umeå Üniversitesi’nden. “ Bu devrime ışık yayan cihaz teknolojisinde henüz ulaşamadığını, fakat bizim araştırmamızla bir ilk adım atmış olabileceğimizi umuyoruz.”
LEClerde 3 tabaka kullanılıyor, iki tabaka elektrotlarla elektrik akımını iletirken, bir tabaka da elektrik akımını ışığa dönüştürüyor. Ekip LEC yapraklarını esnek polietilen tereftalat(PET) malzemeden üretti. Ekip slot-die rulo kaplayıcı kullanarak, maddeyi indiyum kalay oksit üzerine 14 nm ZnO nano parçacık tabakasıyla kaplayarak katod oluşturdu. Aktif mürekkep tabakası, organik çözeltinin karışımından oluşuyor ve sarı ışık veren polimer ve elektrot katoda yerleşmiş oluyor.Son olarak anot mürekkep en üst aktif tabakayı oluşturuyor. Son ürün ise 150 µm kalınlığında ve 1 µm ışık yayan tabakaya sahip , mekanik direnci yüksek PET folyo oluyor.
Rulodan ruloya üretim çok verimli bir yöntem ve ayrıca Danimarkalı ekip bunu çoktan organik güneş hücreleri üretmede kullandı.Böylece oldukça ucuza ışık yayan sayfalar üretebilecek. Böylece daha önce hayatın hiçbir alanında görmediğimiz kadar enteresan ve çarpıcı bir şekilde duvar kağıtlarından , paketlemeye ve de giyime kadar her alanda ışıkları göreceğiz.
Yakın gelecekte evde kullandığımız yazıcılarda bile ışıklı kağıtlar basabileceğiz.
Kaynak:
http://www.rsc.org/chemistryworld/2012/08/flexible-lighting-roll
http://www.nature.com/ncomms/journal/v3/n8/full/ncomms2002.html
Referans :
1. A Sandström et al, Nat. Commun., 2012, DOI: 10.1038/ncomms2002