Sorting by

×
ArkeolojiBilgisayarBilimMakaleler

ESKİ DİLLERİ ÖĞRENMEK İÇİN ZAMAN MAKİNESİNE ARTIK GEREK YOK

Zaman makinenizle geçmişte yolculuk yaparak, eski dilleri yeniden oluşturabileceğinizi , ya da çözülemeyen eski kitabeleri okuyabildiğinizi düşünün.  Bugüne kadar imkansız olarak görünen bu fikir , bugün Berkeley ve British Columbia Üniversiteleri bilim adamları tarafından özel bir yazılım geliştirilerek, var olan ipuçları birleştirildi ve proto (ilk) diller yeniden oluşturuldu.

Yeni geliştirilen yazılım sayesinde istatistik ve olasılık hesapları kullanarak diller yeniden yapılandırıldı. Araştırmada 637 modern Austronezya diline odaklanılarak, veri tabanındaki 14,000 sözcük kullanılarak, Proto – Avustronezya dilleri %  85 doğrulukla kopyalanabildi. Normalde bu işlemler insan gücüyle yapıldığından oldukça uzun zaman alıyor.

Bilgisayar yazılımı linguistik teoriden temel alarak, dil ailesinden kelimeleri türetebiliyor. Zaman içinde proto diller  evrilse de dillerin bıraktıkları izler sayesinde kelimelerin kökleri türetilebiliyor.

Monte Carlo örneklemesi üzerine Markov zinciri algoritması kullanılarak yapılan program, modern Avustronezya  dil ailesinden benzer sesleri, tarihi ve kökeni taşıyan kelimeleri ayırıyor. Böylece Proto-Avustronezya dil ailesindeki ortak kelimeler belirleniyor.

“ Bu sistem hakkında beni en çok heyecanlandıran,  tarihsel bir yapılandırma sayesinde  dil bilimciler  bir dili daha kısa sürede  daha fazla kelime, daha fazla bilgi sayesinde daha kısa sürede  öğrenebiliyor,” diyor Doç. Dr. Dan Klein  Berkeley Üniversitesi’ nden.

Ayrıca dil bilimciler geliştirilen bu yazılım sayesinde dillerin geçmişteki haline öğrenebildikleri gibi

gelecekte dilleri yaşayacağı evrimi de görebiliyorlar. Belki de artık bu sayede gizli kitabeler ,haritalar çözülerek inanılmaz keşifler yapılabilecek.

Kaynak . http://www.gizmag.com/computer-program-reconstructs-ancient-languages/26235/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu