Sorting by

×
AstronomiBilimsel GelişmeMühendislikTeknoloji HaberÜtopyaUzay-Zaman

ESA Rosetta Uzay Mekiği Kuyruklu Yıldızla Randevusuna Yetişti

kuyruklu yıldız

10 yıl ve 6,4 milyar km yol giden Rosetta uzay gemisi insan tarihinde uçan bir kuyruklu yıldıza sonda indiren ilk dünya dışı araç olacak. Avrupa Uzay Ajansı bugün 6 Ağustos 2014’te Rosetta’nın 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına ulaştığını belirtti. Uzay mekiğinin motorları mekiği kuyruklu yıldızın 100 km kadar yakınına getirdi.

67 P/C-G kuyruklu yıldızı ve Rosetta şu an dünyadan 450 milyon km uzakta ilerliyorlar. Dünyadaki mühendisler sondayı kuyruklu yıldıza düzgün bir şekilde indirmek için karmaşık manevralar ve patlamalar programlıyorlar. ESA şu an bir bayram sevinci yaşanıyor. Bu gerçekten büyük bir başarı.

3d-printed-comet

Normalde 2004’de yola çıkan uzay aracı başta 46P/Wirtanen kuyruklu yıldızına inmesi planlanırken, sonradan roketlerde yaşanan problemlerden dolayı hedef değiştirildi. Proje 1,7 milyar dolara mal oldu.

6 Ağustos 2014’de ESA’nın uzay mekiği Rosetta tarihte kuyruklu yıldızına sonda indirerek inceleyen ilk uzay aracı olacak. Medya yetkilileri Almanya Darmstadt Avrupa  Uzay Operasyonları Merkezi’ne bu tarihi anı kaydetmek için  çağırıldı. 2 Mart 2004’de Fransız Guana’sından fırlatıldığından beri 6 milyar km’den fazla yol alan Rosetta Dünya’yı üç Mars’ı bir kez dolaştı. Ayrıca 2 asteroitle beraber uçtu. 20 Ocak  2014’de 31 aylık uykusundan uyandırılan Rosetta 67P/Churyumov–Gerasimenko kuyruklu yıldızına inmek için hazırlanıyor. Rosetta’nın hedefine ulaşması için sadece 10,000 km kaldı. Asıl inanılmaz olan ise 2014′ün Mayıs ayında Jüpiter’in yörüngesinde 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızını yakalayarak, yüzeyine 100 kg ‘lık Philae sondasını indirecek olması. Böylece ilk kez bir kuyruklu yıldıza bir gözlem sondası indirilmiş olacak. 4 km büyüklüğündeki kuyruklu yıldıza inecek olan sonda 20 cm kazarak aracın onboard laboratuvarında analiz yapacak. Bu görev dünya tarihinde bir ilk olma özelliğini gösteriyor.

Rosetta kuyruklu yıldıza yaklaştıkça sıradışı özellikler keşfetmeye başladı. Rosetta’nın kamerası 14 Temmuz’da mükemmel bir görüntü yakaladı. Görüntüde kuyruklu yıldız iki parçadan oluşan çekirdeği görünüyor. Oldukça sıra dışı şekle sahip kuyruklu yıldızın halen yüzeyinin neye benzediği hakkında detaylı bilgi verilemiyor. Kuyruklu yıldızın şeklinin diğer kuyruklu yıldızlardan oldukça farklı olduğu söyleniyor.

 

 

Kaynak :http://www.space.com/26740-rosetta-spacecraft-comet-arrival.html

 

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu