Sorting by

×
Tıp ve Sağlık

YABANCI DİL ÖĞRENMEK BEYNİNİZİ BÜYÜTÜYOR

İsveç Silahlı Kuvvetler Tercümanlık Akademisi’nde  acemi askerler, yeni bir dili oldukça hızlı öğrenebiliyor. Araştırmacılar,  dil öğreniminden önce ve sonra beyni ölçerek beynimizde kısa sürede neler gerçekleştiğini gözlemleyerek eşsiz bir araştırma yaptılar.

İsveç Silahlı Kuvvetler Tercümanlık Akademisi, İsveç’ in Uppsala şehrinde yer alıyor ve dil öğrenmekte yetenekli gençleri seçilerek, hiçbir bilgiye sahip olmadıkları Arapça, Rusça veya Afganca gibi oldukça zor dilleri 13 ay gibi kısa bir sürede öğrenmeleri için eğitiyor. Sabahtan akşama kadar, hafta içinde ve hafta sonunda öğrenciler hiçbir dil kursunda görülmemiş yüksek bir tempoyla çalışıyorlar.

Kontrol grubu olarak, araştırmacılar Umeå  Üniversitesi tıp ve bilişsel bilimler öğrencilerini kullandılar. Ayrıca bu öğrenciler  de dil öğrenmediler ama çok çalıştılar.  İki grupta üç aylık yoğun çalışma öncesinde ve sonrasında emar taramasından  (MRI scan)  geçirildi. Kontrol grubunun beyin yapısında değişme olmazken, dil öğrencilerinin beyinlerinde spesifik bölümlerde büyüme gözlendi. Gelişme gösteren bölümler hipokampüs,beyinin dibinde bulunan bu bölümün yeni malzemeler öğrenme ve konum belirlemeyel ilişkili olduğu, diğer üç bölgenin ise serebral kortekste olduğu gözlendi.

“Gerçekten beyinin farklı bölümlerinde, öğrencilerin ne kadar efor sarfederek, dersleri ne kadar kendilerini verdiklerine bağlı olarak, farklı açılarda gelişmeler olduğunu görünce çok şaşırdık,” diyor İsveç Lund Üniversitesi Psikoloji Bölümünden araştırmacı Johan Martensson.

Hipokampüs ve serebral kortekslerinde dil öğrenmeye(superior temporal gyrus) bağlı olarak büyüme gözlenen öğrencilerde, diğer öğrencilerden daha iyi yabancı dil öğrenme yeteneği olduğu belirtildi. Dil öğrenmek için daha fazla çaba gösteren öğrencilerde , serebral korteksin motor bölgesinde(middle frontal gyrus) daha fazla büyüme olduğu gözlendi. Beyinin bu bölgelerinde gözlenen değişimler sayesinde, dil öğrenmede gelişim farkının performansa bağlı değişimi gözlenmiş oldu.

Daha önceki araştırmada ise Alzheimer hastalığının geç başlamasının nedenleri araştırılırken, iki dil bilen ve çok dil bilen gruplar arasındaki ilişkisine işaret edilmişti.

“Üç aylık yoğun dil eğitiminin bir ömür boyunca iki dil konuşanlarla karşılaştırmasakta,  beyninizi formda tutmak için dil öğrenmeyi gerçekten öneriyoruz,” diyor Johan Mårtensson.

 

Jurnal Referans :

  1. Johan Mårtensson, Johan Eriksson, Nils Christian Bodammer, Magnus Lindgren, Mikael Johansson, Lars Nyberg, Martin Lövdén. Growth of language-related brain areas after foreign language learning.NeuroImage, 2012; 63 (1): 240 DOI:10.1016/j.neuroimage.2012.06.043

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121008082953.htm

200. haber
200. habernizi
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu