Hubble uzay teleskopundan gelen yeni resimleri kullanan astronomlar evrende bilinen en küçük cüce(dwarf) galaksilerin merkezinde süpermasif kara delik buldu. Yeni keşif evrenin nasıl oluştuğuna ilişkin yeni soru işaretleri doğuruyor. Cüce galaksinin merkezinde bulunan kara delik o kadar büyük ki,neredeyse Samanyolu’nun merkezindeki kara deliğin 4 katı kadar ve 300 ışık yılı çapındaki , cüce galaksi Samanyolu’ndan 500 kat daha küçük. “Bu kadar küçük bir nesnede, bu kadar büyük bir karadeliğin nasıl oluştuğunu bilmiyoruz,” diyor baş araştırmacı Anil Seth.
Cüce galaksi M60-UCD1, 140 milyon civarı yıldız içerirken, uzayda 300 ışık yılı genişliğe sığmış. Bizim galaksimiz Samanyolu ise 100,000 ışık yılı büyüklükte ve yaklaşık 200 milyar yıldız içeriyor. NASA’ya göre gece gökyüzüne baktığınıza bile en azından 1 milyon yıldız görüyorsunuz. Bu da cüce galakside ne kadar az yıldız olduğunu gösteriyor. Tabi dünyadan baktığınızda ancak birkaç bin yıldız görülebiliyor.
M60-UCD1 galaksisi çok küçük olmasına rağmen merkezinde olağanüstü büyüklükte bir kara delik bulunuyor. Normalde çoğu galaksinin merkezinde süpermasif kara delikler olduğu düşünülse de bu kadar küçük bir galakside böylesine büyük bir karadeliğin olması mümkün değil. Samanyolunun merkezindeki kara delik 4 milyon Güneş büyüklüğünde ve galaksinin toplam kütlesinin % 0,01’ini oluşturuyor. M60-UCD1 galaksisi ise 21 milyon Güneş kütlesinde ve galaksisinin % 15’ini oluşturuyor. İşte bu 500 kat daha geniş ve cüce galaksiden 1000 kat daha ağır Samanyolu düşünüldüğünde inanılmaz bir değer.
.Bunun en mantıklı açıklamasının cüce galaksinin 10 milyar yıldızlık dev bir galaksi iken, M60 galaksisine çökerek, çoğu yıldızını kaybetmiş olması olabilir. M60 galaksisinde devasa bir süpermasif kara delik var. Bu kara delik 4,5 milyar Güneş kütlesinde ve inanılmaz büyük. Astronomlar öncesinde M60 ve M60-UCD1 galaksilerinin ve kara deliklerinin birleştiğini düşünüyor. Astronomlar halen bu olayın nasıl olabileceğini düşünse de , durum oldukça inanılmaz gözüküyor.
Formation of Dwarf Galaxy M60-UCD1 from The University of Utah on Vimeo.
Kaynak : Extremetech