Sorting by

×
Bilimsel GelişmeTeknoloji HaberTıp ve SağlıkYeni İcatlar

Düşünce Kontrollü İmplant İstediğinizde Protein Üretiyor

Düşünce Kontrollü İmplant

Düşünün ki kronik baş ağrısı veya epilepsi yüzünden beyninizden gelen dalgaları algılayarak vücudun ihtiyacı olan protein üreterek sizi iyileştiren bir cihaz olsa iyi olmaz mıydı ?ETH Zürich araştırma enstitüsünden bilim insanları bu rüyayı hayata geçirmek üzere. Araştırmacılar  beyin dalgaları sayesinde genetik olarak modifiye edilmiş hücreleri etkileyerek spesifik bir proteine ürettirebilecek bir implant geliştirdiler.

Prof. Martin Fussenegger, liderliğindeki ekip tarafından üretilen implant ,üzerindeki bir LED yakın kızıl-ötesi ışığı hücreler içeren bir bölmeye yayıyor. Hücrelere ışık geldiğinde SEAP adı verilen proteini etkiliyor. Bu proteinin tespiti çok kolay olduğu için seçildi.

Bu implant insan hücre kültürlerinde ve farelerde test edildi.  Ayrıca EEG (elektroensepalogram) başlık giyen insan gönüllülerde test edilerek, beyinlerindeki elektriksel aktivite incelendi. Bluetooth’da kontrol ünitesine aktarılan bu okumalar, implantın yakınındaki alan jeneratörünü aktive ediyor. İmplantın oluşturduğu indüksiyon akımı LED’e enerji vererek yakıyor.

Hem kültürlerde, hem de farelerde bu odacıklardan SEAP difüze olarak dokuyu(ya da fareyi) sardı. Sonrasında içeri girerek, kan akışına katıldı.

Gönüllüler üç ayrı gruba ayrılarak, her biri farklı düşünce hallerinde cihazı aktive etmeye çalıştı. Birinci grup Minecraft’a(oyun)konsantre olarak ortalama SEAP üretti. Diğer bir grup zihinlerini meditasyonla boşaltarak daha yüksek seviyede protein üretti.

Üçüncü grup ise biyo-geribesleme anlayışını izledi. Bunlar implantı görerek bilinçli olarak LEDi yakmaya çalıştı. Test sübjesine göre farklı miktarlarda SEAP elde edildi.

“Bu sayede genleri basitçe kontrol etmek tümüyle yeni ve eşsiz,”diyor Prof. Fussenegger. İlk başta EEG giyen oyuncuların birbirlerinin düşüncelerini kullanarak fandan üflenen bir topu engelli bir yolda rehberlik etmesine dayanan Mindflex oyunundan ilham alarak teknolojiyi tasarladı.

Kaynak: Gizmag

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu