Sorting by

×
Nanoteknoloji

Dünya’nın İlk Nano Araba Yarışı Başlıyor

Fransa ,Toulouse Nisan ayında oldukça ilginç bir araba yarışına sahne olacak. İlginç olan şeyse bu arabaların moleküler yapıda olması ve dolayısıyla nano boyutta olması. CNRS(Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi- National Center for Scientific Research) tarafından düzenlenen Nanocar Race’de yaklaşık 100 atomdan oluşan 4 araba yer alacak. Yarış 100 nanometre( 0,0001 mm) uzunluğunda, -270 C sıcaklıkta altın plaka üzerinde yapılacak.

Bu etkinlik ilk 2013’de CNRS kıdemli araştırmacısı Christian Joachim ve Prof. Gwénaël Rapenne tarafından düşünülmüştü.

Yarışmaya dünya’nın dört bir yanından 9 ekip başvursa da, sadece 4 ekip yarışabilecek. Çünkü CNRS’in özel taramalı elektron mikroskopu ancak 4 tungsten tarama ucuna sahip. Buna karşın, çoğu taramalı elektron mikroskopundan ancak bir uç vardır ve aynı anda bir cismi gözlemleyebilirsiniz.

Tabi arabalar camı penceresi kapısı olan arabalar değil, sonuçta nano moleküler yapıya sahipler ve pistte birleştirilecekler. İtiş ise küçük elektrik atımlarıyla mikroskop uçlarına aktarılacak. Yine de bu uçları kullanarak arabaları itmek kurallara aykırı. Ayrıca yönlendirme gerekecek, çünkü pistte iki tur atmaları gerekiyor.

Yarış 28 Nisan’da CNRS’in Centre d’élaboration de matériaux et d’études structurales(Materyal geliştirme ve yapısal çalışmalar merkezi) merkezinde başlayacak ve 36 saat sürecek. Ekiplerin  yarış pistlerin temizlemek için en fazla altı saatleri var, süpürmeye izin veriliyor.




Peki bu ne işe yarayacak?

Nano arabalar aslında moleküler makineler olarak tasarlanıyor. Nano makineler yakın gelecekte vücutta ilaç aktarımı ya da kanserli hücrelerin öldürülmesi gibi görevlerde yer alacaklar. Bu yarışmalar gibi etkinlikler düzenleyerek nanoteknoloji alanında gelişimin hızlanması amaçlanıyor.

Yarış Youtube Nano Race kanalından canlı verilecek. Videoda ilginç yarışmanın detaylarına ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:  CNRSNanocar Race

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Dünya’nın İlk Nano Araba Yarışı Başlıyor - Herşeyolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu