Singapur’dan, Uzay İstasyonu’na kadar artık laboratuvarda üretilen kültür et ürünleri konuşulmaya başladı. İsrail’de yeni kurulan bir fabrika ise ilk endüstriyel kültür eti üretim tesisi oluyor. Future Meat Technologies adındaki şirket, geleceği laboratuvarda üretilen ette görüyor ve operasyonlarını büyütmeyi planlıyor.
Canlı hayvanlardan alınan gerçek hücreler biyoreaktörlerde, canlı hayvanların beslendiği gibi beslenerek, çoğaltılıyor ve et haline gelene kadar besleniyor. Pek çok girişim şirketi bu teknolojiyi ticarileştirmek için yarışıyor ve et ihtiyacına çevresel ve etik olarak bir çözüm üretmeye çalışıyor.
Future Meat Technologies şirketi ise hayvan hücrelerini kendi özel metoduyla çoğaltarak, yenilebilir porsiyonlar haline getiriyor. Bu teknikte hiçbir genetik değişiklik uygulanmıyor ve firma bu prosese ortam canlandırma prosesi adı veriliyor. Bu sayede atık ürünler verimli bir şekilde ayrılarak, endüstri standardından 10 kat daha verimli hale getiriliyor. Ayrıca bu yeni prosesin standart et üretimine kıyasla % 80 daha az seragazı ürettiği, %99 daha az toprak ve %96 daha az temiz su harcadığı söyleniyor.
Firma bu tekniği büyük ölçekli olarak test etmek için Rehovot, İsrail’de kültür eti fabrikası kurdu. Fabrika günde 500 kg tavuk, domuz ve kuzu eti kültürü üretebiliyor. Bu miktar yaklaşık 5000 hamburger köftesine denk geliyor ve firma dana eti ürünlerinin de yolda olduğunu ifade ediyor. Örneğin; ABD’de her tavuktan ortalama 2,1 kg et elde edilebildiği düşünülürse, günlük 250 tavuk etine yakın bir üretim yapıldığını hesap edebiliriz.
2013’de dönersek ilk laboratuvar yapımı hamburger köftesi $300,000’a mal olmuştu. İşte KFC gibi şirketler bu maliyeti düşürmek için harekete geçti. Future Meat Technologies ise 1 kültür tavuk göğsünü 3.90(34 tl) dolara mal edilebileceğini belirtiyor. Ayrıca üretim operasyonunun büyümesiyle maliyetlerin daha da düşeceği belirtiliyor.
Bilim insanları bu sayede daha çevreci ve sürdürülebilir etlerin herkese ulaşabileceğini düşünüyor. Ayrıca üretim teknolojisi sayesinde endüstriyel standarttan 10 kat daha yoğun üretim yapılabilecek. Teknoloji GDO kullanmadığı için daha sağlıklı ve çevreci bir et üretilmiş olacak.
Kaynak:
https://newatlas.com/science/worlds-first-industrial-lab-grown-meat-facility-israel/?