Sorting by

×
Bilimsel GelişmeElektronikFizikGenelHaberler

Dünyanın En Küçük Yarı İletken Lazeri Yapıldı

lazer

Teksas Üniversitesi’ ndeki fizikçiler ve Tayvan ve Çin’ deki meslektaşlarının işbirliğiyle dünyanın en küçük yarı iletken  lazerini geliştirerek, fotonik teknolojide çığır açarak  bilgisayarlardan tıbba kadar pek çok alanda kullanılacak.

Yarı iletken lazerlerdeki bu minyatürleşme ile hızlı, daha küçük ve daha az enerjili foton bazlı teknolojilerle ultra hızlı çipler  yapılabilecek, algılamak için yüksek duyarlılıklı biyosensörler, hastalığı teşhis ederken ve tedavi ederken kullanılabilecek ve yeni nesil iletişim teknolojilerinde kullanılacak.

Benzeri cihazlarda nanolazerler kullanılarak optik sinyaller yaratarak bilgi iletiliyor ve elektronik devrelerin değiştirme potansiyelleri var. Fakat fotonik cihazlarda 3 boyutlu optik difraksiyon limiti vardır.

“Bizim  geliştirdiğimiz nanolazer cihazı 3 boyutlu difraksiyon limitinin altında çalışabiliyor.  Yaptığımız araştırma nano teknolojiler için büyük etki yapacak.” diyor Texas Üniversitesi’ nden profesör Chih-Kaleng “Ken” Shih.

3 boyut difraksiyon limitinin altında çalışmak için nano lazer yeşil ışık veriyor, fakat bu lazer o kadar ince ki,çıplak gözle görülemiyor.

Lazerde içi indiyum galyum nitrit doldurulmuş, galyum nitrit nanorod kullanılmıştır. Nanorod ince bir tabaka ısı yalıtım silikonu kullanılarak  kaplama bir tabaka  gümüş filmle kapladı ve  atomik seviyeyi sabitledi. Bu cihaz için 15 yıldır çalışıyordu ve atomik düzlemsellik sağlandı bu plazmon kaybını önleyip, ışın saçılması engellendi.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120726142158.htm

Referans :

  1. Y.-J. Lu, J. Kim, H.-Y. Chen, C. Wu, N. Dabidian, C. E. Sanders, C.-Y. Wang, M.-Y. Lu, B.-H. Li, X. Qiu, W.-H. Chang, L.-J. Chen, G. Shvets, C.-K. Shih, S. Gwo.Plasmonic Nanolaser Using Epitaxially Grown Silver FilmScience, 2012; 337 (6093): 450 DOI:10.1126/science.1223504

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu