İngiliz Kraliyet Coğrafya Derneği’nin Earthwatch Enstitüsü’nde yaptığı son toplantıda, arıların gezegenimizde yaşayan en önemli canlı olduğu ilan edildi.
Dünyadaki tarımsal faaliyetlerin % 70’inin arıların polenleşmesine bağlı olduğu düşünülüyor. Arılar çiçekleri tozlaştırarak, onların üremesini sağlıyor. Yani arılar olmadan bu fauna var olamaz.
Ayrıca, Universidad Mayor (CeapiMayor) Arıcılık Girişim Merkezi ve Apiculture Şili Şirketi (Cach) ‘nin yaptığı araştırmalarda; arıların mantar,virüs ,bakteri gibi hiçbir patojen taşımayan tek canlı olduğu belirtildi.
Buna karşın arılar üzerinde yapılan son araştırmalara göre, arı popülasyonu son yıllarda % 90 ‘a yakın azaldı ve endemik türler arasına girdi.
Arıların popülasyonundaki bu düşüş, tarımsal ilaçların kontrolsüz kullanımı, çiçeklerin azalması ve ormanların yok edilmesine bağlandı. Bu nedenle çevreciler acilen pestisit kullanımının yasaklanmasını ve tümüyle doğal yöntemlerin teşvik edilmesi gerektiğini savunuyor. Arıların sağlığı ve ortamları dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.
Greepeace arıları yeniden geri kazanmak ve korumak için en tehlikeli 7 pestisitin (bunların üçü nikotinli) yasaklanması gerektiği söylüyor. Böylece ekolojik tarım onarılarak, vahşi habitat korunabilir. Ekolojik tarım, vahşi habitatları ve arıları korumak için gerekli. Bunun için de tek ürünlü devasa tarım alanlarından kaçınarak eko-sistem çeşitliğini korumak gerekiyor.
Bu sayede toprağın besini doğal komposto sistemleriyle onarılarak , rüzgar ve toprak erozyonundan kaçınılarak pestisit ve kimyasal gübrelemeden kaçınılabilir.
Arı popülasyonu onarıldığında ve polenleşme iyileştiğinde tarım alanlarının verimi artacaktır.
Kaynak: https://www.unilad.co.uk/science/bees-have-been-declared-the-most-important-living-thing-on-earth
Çok değerli emekleriniz için binlerce teşekkürler…
Teşekkürler okunduğumuzu bilmek mutlu ediyor.
Değerli, saygıya değer Oğuz Sezgin beyefendi ..
ayıptır söylemesi 6ncı üniversite de işletme 2. sınıfta okuyorum kısaca orta okuldan sonra hem çalışıp hem okuyorum 65 yaşındayım, kitap fuarlarına hangi şehirdeyse kaç gün sürerse o kadar gün didik didik inceleyip her ziyaretimde sırt ve el çantalarım dolu evime dönüyorum, 15 günde bir de 10 kadar kitabevlerinden, internetten kitap satın alırım ve okurum .. yazarım .. uzun lafın kısası .. size minnettarım gercek bilim com çok büyük bir emek .. 23:00 den şu ana kadar yani 07:45 oldu zaman akmış .. internetteki araştırmam sizin web sitenizi keşfettirdi, inceledim okudum .. mutlu oldum çok uzun sağlıklı mutlu yaşayın .. ruhsal olarak yaşlanmayın .. hep gülümseyin .. az uyuyun .. dünyaya hizmet edin .. annene .. babana sevgi ve selamlarımı iletin lütfen ! ailesine, ülkesine, dünya insanlığına hizmet edenlerin önceliği anne ve babası sonra da sizin gibi değer verdiğimiz bilim sanat kültür insanlarına .. ÇOK TEŞEKKÜRLER .. MİNNETTARIM ..
* NOT – Bir gün tanışmak isterim sizinle .. umarım .. dilerim ..
SEVGİ VE IŞIKLA KALIN
evren gezgin
Ne güzel bilgiler emekerinize ve fikrinize sağlık 🙏🥰
Oğuz bey çok güzel bir konu olmuş çok teşekkür ederim size başarılar diliyorum
Sivrisinek gelmemesi için Ege ve Akdeniz bölgemizdeki tüm hoteller her akşam ilaçlama yapıyorlar. Bunlar arı gibi diğer canlılara da zarar veriyor. Ayrıca 2018/2019 yazındada Muğla Akyaka da denizin kenarında ilaçtan uyuşmuş bir sürü arılar görüyorum. Çok üzücü…
Koloni ölümleri gerçekleşiyor. Arılar ve habitat korunmazsa bir geleceğimiz olmayabilir.
Dünyada tarımsal ilaçlarda ve gübrelerde büyük paralar dönüyor.
Doğanın zehirlenmesi bu sermaye çevrelerinin umurunda değil.
Bugün ilgili Bakanlığın, balı taklit edenlere karşı gösterdiği ilgiyi,tarımda kullanılan zehirleri üreten ve ithal edenlere karşı gösterse ve ülkemiz arıcılığını da öz evlat olarak görse çok iyi iş yapmış olurlar🐝🐝