Sorting by

×
Doğa ve ÇevreJeoloji

DÜNYA’ NIN ÇEKİRDEĞİ GÜNLERİN UZAMASINA NEDEN OLUYOR

Bilim adamları 1962 ile 2012 arasında her on yıllık periyotta bir günün uzunluğundaki sapmaları ve dalgalanmaları hesaplandı. Liverpool Üniversitesi’ nden yapılan araştırma sonucunda Dünya’ nın çekirdeğindeki değişimler nedeniyle bir günün uzunluğunun değiştiğini keşfetti. Dünya kendi etrafında yine bir günde dönse de , bugünün uzunluğu değişmiş oluyor. 300 milyon yıl öncesinde bir yıl 450 gün sürüyordu ve bir gün yaklaşık 21 saat uzunluğundaydı.

Günlerin uzunluğu artıyor

Dünyanın dönüş hızının azalmasının  bir sonucu olarak bir günün uzunluğu artıyor. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi aslında pek çok faktöre bağlı. Örneğin, dağlık bölgelere doğru esen rüzgarlar, bir günün uzunluğunu yıllık  periyotta negatif veya pozitif milisaniye etkileyebiliyor.

Çevre Bilimleri Okulu’ ndan Prof. Richard Holme, 1962 ve 2012 yılları arasında 1 ila 10 yıllık periyotta gün uzunluğundaki varyasyonları ve dalgalanmaları araştırdı. Araştırmada Dünya’ nın dönüşünü etkileyen atmosferik ve okyanus proseslerinin ürettiği bir günün uzunluğundaki varyasyonları bir yıla yaydı.

Prof. Holme’ ye göre ; “ On yıllık ölçümlerde model iyi bilinen varyasyonları sergilerken, asıl önemli olan  1 ila 10 yıl arasında değişimleri göstermesi. Daha önceki çalışmalarda değişim zayıf bir şekilde gösterilse de, bu araştırmada olayları 2 anahtar işaretle gösteriyor.Dünya’ nın çekirdeği tarafından üretilen manyetik alandaki sabit 5,9 yıllık salınım ve aralıklı zıplamalar  aynı anda oluşuyor.

 

Araştırma sayesinde Dünya’ nın akışkan çekirdeğindeki kısa süreli dinamikler hakkındaki algımız değişecek.

Belki de ilerde bir gün 25 saat olur .

 

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130711103156.htm

Araştırma Referansı :

  1. R. Holme, O. de Viron. Characterization and implications of intradecadal variations in length of dayNature, 2013; 499 (7457): 202 DOI: 10.1038/nature12282
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu