
Trend Biology Dergisinde 23 Aralık’ta yayınlanan çalışmada, Cell Press Journal’in haberine göre dokunmatik ekrana parmak uçları dokunduğu zaman beyinde daha fazla aktivite görüldü.
Zürih Üniversitesi Nöroenformatik Enstitüsü ve ETH’den Arko Ghosh “Akıllı telefon kullanımının beyinde bu denli aktivite yaratmasına gerçekten çok şaşırdım. Bu çalışmayla birlikte beyin-parmaklar-akıllı telefon ilişkisini daha iyi anlamış olduk” diyor.
Arko Ghosh, akıllı telefon kullanıcılarının parmak becerilerinin beyin üzerindeki etkisini araştırırken, insan beynindeki değişimlerinin günlük olarak takibinin bu telefonlarla yapılabileceğini keşfetmiş.
Araştırmacılar, Fribourg Üniversitesi’nden meslektaşlarıyla birlikte, parmak hareketleriyle tetiklenen duyu-motor korteksindeki hareketlenmeyi incelemiş. Ekibin 26’sı dokunmatik akıllı telefon, 11’i de daha eski model cep telefonları kullananları olmak üzere 37 “sağlak” denekle yürüttüğü çalışmada her deneğin başına 62 elektrot bağlanarak başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın hareketlerinin beynin söz konusu bölgede yarattığı elektriksel potansiyel, elektroensefalograf (EEG) cihazlarıyla incelenmiş. Sonuçlar, dokunmatik akıllı telefon kullananların beyinlerindeki değişimin, sıradan cep telefonları kullananlardan daha yüksek olduğunu göstermiş.
Araştırmada ayrıca, akıllı telefonların kullanılma sıklığının da korteksteki hareketlenmeyi de büyük ölçüde etkilediğini ortaya çıkarmış. Son 10 gün içinde akıllı telefon ne kadar çok kullanıldıysa, beyindeki sinyalin o kadar güçlü olduğu gözlenmiş. Bu ilinti, özellikle başparmakları temsil eden bölgede daha belirgin.
Ancak, kemancıların beyninde olanların aksine, akıllı telefonların ne zamandan beri ve ne sıklıkla kullanıldığının, değişimde etkisi olmadığı görülmüş. Kemancılarda ise beyindeki değişimin ölçüsü, kemana başlama yaşına bağlı olarak farklılık gösteriyor. Bir başka durum da, beyindeki hareketlenmenin akıllı telefonun daha önce en son ne zaman kullanıldığıyla doğrudan bağlantılı olması. Daha önce kemancılarla yapılan deneylerdeyse böyle bir bağıntıya rastlanmamış.
Ghosh “Dijital teknolojiyi günlük yaşamımızın bir parçası olarak kullanmak, beyinlerimizdeki duyu işlem sürecini biçimlendiriyor; hem de şaşırtıcı derecede” diyor.
Kaynaklar :
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-12/cp-tsi121714.php
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141223122218.htm
http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(14)01487-0
Araştırma Referansı :
Arko Ghosh et al. Use-Dependent Cortical Processing from Fingertips in Touchscreen Phone Users. Current Biology, December 2014 DOI: 10.1016/j.cub.2014.11.026
Bir Yorum