

Kolera hastalığına, “Vibrio kolera” bakterisinin ince bağırsağı istila etmesi neden olur. Hastalık ağrılı sulu ishale neden olur ve bunun sonucu ciddi dehidrasyona (su kaybı) yol açar. EPFL’den (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) bilim insanlarının yaptığı çalışmada, V. koleranın küçük bir mızrak kullanarak çevresindeki bakterilere batırıp öldürdüğünü gösteriyor. Ayırca V. koleranın diğer bakterilerle birlikte kendi türünü de öldürdüğünü ve DNA’sını çaldığı keşfedildi. Bu mekanizma yatay gen transferi olarak biliniyor ve kolera bakterisinin çok daha öldürücü olmasına neden oluyor.
EPFL’deki Melanie Blokesch laboratuvarında yapılan araştırma Science dergisinde yayınlandı.
Bakterinin kullandığı silaha “VI tipi salgı sistemi – type VI secretion system – T6SS” deniyor ve birçok bakterinin bu sisteme sahip olduğu biliniyordu. V kolera bakteriye yaklaşıyor, küçük mızrağıyla bir delik açarak bakteriyi öldürüyor. Sonrasında diğer bakterinin genetik materyali serbest kalınca, vahşi bakteri bunu kendi içine çekiyor.
KOMŞULARI ÖLDÜRME VE DNA HIRSIZLIĞI
Bu mızraklı öldürücü davranış bakterinin yaşadığı çevreyle ilgili. Kolera bakterisi deniz gibi sularda yaşar, orada küçük plantona benzer kabukluların üstüne yapışır. Bakteri bu canlıların kabuklarından beslenir: kitin ismi verilen şeker polimeri. Etrafta kitin olduğunda V kolera “doğal yetenek” denen agresif hayatta kalma durumuna geçer. Bu haldeyken V kolera etrafındaki bakterilere saldırır hatta kendi türüne bile saldırır.
Melanie Blokesch, “Bu modu kullanarak tek bir V kolera diğer bakterilerden 40’dan fazla gen toplayabilir. Bu çok büyük oranda yeni genetik bilgidir. V koleranın kullandığı sisteme “yatay gen transferi” deniyor normalde ebeveynden geçen gen transferi dikey gen transferidir.” diyor.
Bu çalışmanın önemi, yatay gen transferinin bakteriler arasında çok yaygın bir fenomen olmasında yatıyor ve bakteriyi çok zehirli yaptığı gibi antibiyotik direncini artırıyor bu nedenle bu araştırmanın bundan sonra yapılacak antibiyotik geliştirme çalışmalarına çok daha etkisi olacağını söyleyebiliriz.
Araştırmayı bir sonraki adımında bu mekanizmanın detayları incelenecek. Detaylı araştırmalar sistemin arkasındaki evrimsel sürecin daha iyi anlaşılmasına ve bu tür bakterilerle mücadelede daha iyi yol kat edilmesine neden olabilir.
Blokesch “Bu etkileşimi inceleyerek, daha iyi insan patojenleri ve hastalık bulaşması belki de bunları şekillendiren evrimsel güçleri anlamaya başlayabiliriz,” diyor.
Kaynak :
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150101163629.htm
Araştır Referansı :
- Borgeaud, L. C. Metzger, T. Scrignari, M. Blokesch. The type VI secretion system of Vibrio cholerae fosters horizontal gene transfer. Science, 2015; 347 (6217): 63 DOI: 10.1126/science.1260064
Bir Yorum