Sorting by

×
Bilimsel GelişmeKimyaMakalelerVideobilimYeni İcatlar

Devrimsel 3D Yazıcı Teknolojisi Sayesinde Sıvılardan 100 Kat Daha Hızlı 3D Baskı Almak Mümkün

carbon3d-printer

Carbon3D şirketi tarafından  Silikon Vadisi’nde geliştirilen yeni 3D yazıcı teknolojisi, sıvı havuzdan aralıksız olarak kat kat nesneleri basarak, dakikalar içinde 3D çıktı alabiliyor. 20 Mart ‘daki Science dergisinde yayınlanacak bu yeni yaklaşım sayesinde önceki metotlara göre 25 ila 100 kata kadar daha hızlı bir şekilde 3d basım yapmak mümkün olacak.  Bu sayede mevcut 3d yazıcı teknolojisinde mümkün olmayan şekiller basılarak sadece tıp alanında değil, otomotiv ve havacılık sektörü gibi bütün sektörlerde hızla prototip oluşturmak hatta üretim yapmak mümkün olacak.

Kuzey Carolina ve UNC Chapel Hill Üniversitesi ve kimya profesörü Joseph M. DeSimone ve Alex Ermoshkin tarafından keşfedilen teknolojiyi pazara getirmeyi düşünüyor. Bu sayede metalürji ve ilaç taşıma teknolojileri alanında gelişmeler yaşanacak.




Hızlandırılmış Baskı Alımı

Eiffel Kulesi baskı alımı  (sadece 6 buçuk dakika)

Peki Nasıl Bu Kadar Hızlı 3D Baskı  Alınıyor ?

CLIP yani sürekli sıvı ara yüzleme teknolojisi sayesinde, ışık ve oksijen manipülasyonu ile sıvı medyadan nesneler eritilerek, ilk kez ayarlanabilir fotokimyasal reaksiyonlardan tabaka tabaka basım prosesi gerçekleştiriliyor. Sistem sayesinde oksijen geçirimli bir pencereden sıvı reçineye ışın doğrultulması esasına dayanıyor. Işık ve oksijeni birarada kullanarak reçinenin katılaşması kontrol ediliyor. Bu sayede 20 mikrona kadar yani bir kağıt kalınlığı kadar ince nesneler hayata geçirilebiliyor.

“3d basım teknolojisine kimyasal ve fiziksel bir proses izleyerek, oldukça sıra dışı  ve hızlı bir teknoloji geliştirdi. Yeni teknoloji sayesinde bir sıvı havuzundan hızlı bir şekilde 3d baskı alınabiliyor,” diyor DeSimone 16 Mart’taki Vancouver, British Columbia TED konuşmasında.

CLIP teknolojisi sayesinde geniş bir malzeme yelpazesi kullanılarak, elastomerler, silikonlar, naylon benzeri maddeler, seramikler ve biyo-bozunur(biodegradable) maddeler kullanılabilir. Bu teknik sayesinde yeni materyaller geliştirilebilir.

Carbon3D firmasının geliştirdiği bu yeni nesi 3D yazıcı sayesinde , alışılmadık geometriler sağlam materyaller geliştirilebilir.

Yeni yazıcı sayesinde saatler alan 3D baskı işlemi dakikalara hatta saniyelere iniyor.

Kaynak : http://phys.org/news/2015-03-revolutionary-3d-technology.html#ajTabs

  1. R. Tumbleston, D. Shirvanyants, N. Ermoshkin, R. Janusziewicz, A. R. Johnson, D. Kelly, K. Chen, R. Pinschmidt, J. P. Rolland, A. Ermoshkin, E. T. Samulski, J. M. DeSimone. Continuous liquid interface production of 3D objectsScience, 2015; DOI: 10.1126/science.aaa2397

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu