Derinin altına yerleştirilen sadece 1 cm’lik bir çip sayesinde, vücudunuzdaki kolesterol,şeker ,ilaçlar gibi moleküller tespit edilerek cep telefonunuza eşzamanlı sinyaller yollayabileceksiniz.
EPFL tarafından geliştirilen bu çip tıbbın geleceği olarak gösteriliyor. Bu sayede daha kesin sonuçlar elde edilerek doz aşımı gibi problemler anında tespit edilebilir. Genelde tıbbi kan analizleri saatler sürdüğünden, analizler anlık değişimi gösteremez.EPFL laboratuvarlarında olabildiğince uzun süre anlık analiz yapabilecek cihazlar üzerinde çalışılıyor. En son gelişme ise Radio Frequency Integrated Circuit Group ve Integrated Systems Laboratory tarafından geliştirilen biyosensör çipidir. Sandro Carrara Lizbon Uluslararası Devreler ve Sistemleri Sempozyumu’nda (International Symposium on Circuits and Systems) tanıtıldı.
Otomatik Operasyon
“Bu dünyanın ilk pH ve sıcaklık ölçebilen çipi olmakla kalmıyor, metabolizmayla alakalı glukoz, laktat ve kolesterol gibi molekülleri ve de ilaçları saptayabilir,” diyor Dr Carrara. Elektrokimyasal sensörlerden oluşan sistem enzimli ve de enzimsiz çalışarak, envai çeşit bileşiklerle reaksiyon verebilir. Bu sensörler birkaç gün hatta birkaç hafta çalışabilir. 1 cm2’lik karelik cihaz üç temel bileşenden oluşuyor: 6 sensörlü devre, gelen sinyalleri analiz eden kontrol ünitesi ve radyo transmisyon modülü. Ayrıca sistemde indüksiyon bobini olduğunda deriye dışarıdan tutturula bir banttaki pilden güç alabiliyor. Bluetooth ve bobin sayesinde sonuçlar cep telefonuna gönderilebiliyor.
Çip canlı farelerde başarıyla test edildi. Sonuçlar oldukça umut vadediyor. Metot sadece epidermisin altına yerleştirildiğinden daha az invazif ve bu sayede kontaksız in-vivo görüntüleme yapılabiliyor.
Bu çip sayesinde metabolizmada eş-zamanlı ilaç etkileri ve de hastaların durumları takip edilebilir.
Liderler Vadisi’nde yayınlanan yazımdan alınmıştır.