Sorting by

×
İklim Değişimi

DENİZ SEVİYELERİNDEKİ YÜKSELME GERİ DÖNÜLEMEZ

Sera gazı emisyonlarında görülen artışın;  dünya ısısındaki artışı tetiklemesi nedeniyle, deniz seviyelerinde binlerce yılda olması gereken yükselme şimdiden gerçekleşiyor. Emisyonlarda her geçen yıl gelen artış, deniz seviyesinde de artışa neden oluyor.

Araştırma IOP basımı Enviromental Research Letters jurnalinde yayınlandı. Araştırmada binlerce yıllık zaman diliminde okyanuslarda gerçekleşen ısınma ve dünyanın buzullarındaki değişmenin şimdiye kadar olmadığı kadar fazla olduğunu modellemeyle gösteriliyor.

Araştırma son 3000 yılda denizlerde gerçekleşen 1.1 metrelik yükselmenin sera gazları nedeniyle gerçekleştiğini gösterdi. Geri dönülmez hasarın emisyonları düşürmek için yol belirleyemediğimiz takdirde daha da kötüleşebileceği belirtiliyor.

Eğer A2 emisyon senaryosu (IPCC) izlenirse gelecek bin yılda 6,8 metreye kadar denizlerde yükselme olabileceği belirtiliyor. Eğer B1 ve A1B senaryoları izlenirse deniz seviyelerinin 2,1 ve 4,1 metreye kadar yükselebileceği belirtiliyor.

Bütün senaryolar analiz  edilirken,  Grönland buz tabakasının denizlerdeki yükselmesinin yarısından sorumlu olduğu, okyanuslardaki ısı artışının ikinci bir etken olduğu, buzulların katkısının ise oldukça  az olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar buzulları içeren ilk çalışmada, Grönland ve Antartikta buzul tabakalarının ısıl yayılmasının deniz seviyesindeki projeksiyonunu incelediler. Pek çok alt bileşeni içeren bu klimatik modelleme sistemine LOVECLIM deniyor.

Modellemede kutuplardaki buzullar yer almazken, bunun dışında   200,000 civarı ayrı buzul hesaba katıldı. Eğer tüm buzullar erirse ki bu çok zor, deniz seviyesinde 65 metreye kadar yükselmeye neden olabileceği de belirtiliyor.

 

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121001191531.htm

Jurnal Referans :

  1. H Goelzer, P Huybrechts, S C B Raper, M-F Loutre, H Goosse, T Fichefet. Millennial total sea-level commitments projected with the Earth system model of intermediate complexity LOVECLIMEnvironmental Research Letters, 2012; 7 (4): 045401 DOI: 10.1088/1748-9326/7/4/045401

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu