Enerjiyi ışınlamak bilimkurgu olmaktan çıkıyor. DARPA, POWER adını verdiği yeni programla, havada 200 km’ye kadar uzaktaki araçları şarj etmeyi planlıyor. Böylece Nikola Tesla’nın da hayali olan havadan elektrik enerjisini bütün dünyaya dağıtma fikri gerçek olabilir.
Robotik,elektrikli araçlar ve yazılım teknolojisinde inanılmaz gelişmeler yaşansa da tüm bu teknolojilerin tek bir şeye ihtiyacı var, o da elektrik. Özellikle elektrikli uçaklar için elektrik enerjisi çok önemli çünkü, piller çok ağır ve hantal. Bu nedenle menzil azalıyor ve gücün büyük kısmı bataryalara gidiyor.
Kablosuz elektrik aktarımı fikri tek çözüm olabilir fakat temel fizik yasalarını da bilmek gerekiyor. İşte ABD Savunma Bakanlığı’nın DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency -Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) ajansı lazerler kullanarak yerde, havada bulunan alıcılara enerjiyi ışınlamayı düşünüyor. İşte bu sayede ihalar, sihalar gibi elektrikli hava araçlarının sınırsız menzili olabilecek.
Teorik olarak oldukça basit görünse de üstesinden gelinmesi gereken türlü teknik sorunlar var. Lazerler belli bir görüş hattı boyunca çalışır. Bu nedenle hava ve su buharının neden olduğu bozulmayı ve zayıflamayı en aza indirmek için üst atmosferdeki havadan nişanlamaya ihtiyaç vardır. Ayrıca, lazer silahlarında olduğu gibi, verici ve rölenin hedefe kilitlenebilmesi ve odaklanması için yollanan ışını düzeltebilmesi gerekir.
Bunlara rağmen, en büyük problem lazer ışığından elektriğe ve elektrikten lazer geçerken yapılan çoklu atlamalardır.
200 Km Uzağa Elektrik Enerjisi Işınlanacak
DARPA’ya göre, POWER rölelerin tasarımı açısından ilk fazdadır. İkinci fazda teknolojiyi mevcut hava çerçevesine adapte etmeye odaklanılacak. Üçüncü de ise 10 kw lazer gücünü 200 km boyunda aktarmak olacak.
DARPA’daki POWER programının lideri Dr. Paul Jaffe, “Bu proje, toplumun enerjiyle ilişkisini radikal bir şekilde yeniden şekillendirebilecek enerji ışınlamasını büyük mertebelerde taşıma potansiyeline sahiptir,” diyor. Kablosuz bir enerji ağı, uzay da dahil olmak üzere yeni ve çeşitli kaynaklardan gelen gücü açığa çıkarabilir ve bunları hızlı ve güvenilir bir şekilde enerji sıkıntısı çeken tüketicilere bağlayabilir.
“Enerji, savunma da dahil olmak üzere her insan faaliyetinin temelini oluşturur. Mevcut paradigmamızın zayıf noktalarını ve diğer eksikliklerini ortadan kaldıracak enerji sağlama yollarına ihtiyacımız var. Optik güç ışınlamasında bir sonraki adım, aktarma teknolojilerine bağlı olabilir,” diyor Dr. Paul Jaffe.
POWER araştırmasını yorumlayacak olursak; uzak mesafelere enerji aktarımı insanlık açısından gerçekten faydalı olabilir. Bu sayede elektriğin ulaşmadığı ırak bölgelerde, enerji nakil hatları olmadan nakil yapılabilir. Böylece gelişmeyen bölgeler gelişebilir. Araştırmanın ABD savunma bakanlığı tarafından yapıldığını düşünürsek, gelecek pek de aydınlık görünmüyor. Çünkü son geliştirilen savaş robotları, dronlar ve bir çok otomasyon teknolojisi batarya teknolojisine dayalı. İşte bu makinelerdeki bataryalar ya da kondansatörler uzaktan şarj edilebilirse, savaşta robotların rolü artacaktır.
Kaynak: DARPA