Ekmeğin küflenmesi hepimizin canını sıkan bir şeydir, fakat yeni yapılan bir araştırmada ekmek küfüne farklı bir açıdan bakmanıza neden olabilir. Current Biology dergisinde 17 Mart’ta yayınlanan bir araştırmada ekmek küfü, daha sürdürülebilir şarjlı piller için elektrokimyasal materyallerin üretiminde kullanılabilir.
Araştırmacılar ilk kez Neurospora crassacan mantarının (fungus) manganezi elektrokimyasal açıdan çekici kılan bir mineral bileşenine çevirdiğini keşfetti.
“Fungal mangan biyomineralizasyon prosesi kullanarak, aktif elektrokimyasal materyaller yarattık. Küften üretilen karbonize biyo-kütle mineral kompozitin elektrokimyasal özellikleri süper-kondansatör ve lityum-iyon pillerde test edilerek, malzemenin mükemmel elektrokimyasal özelliklere sahip olduğunu keşfettik. Bu sistem sayesinde eşsiz biyoteknolojik metot geliştirilerek, sürdürebilir elektrokimyasal materyaller hazırlanabilir,” diyor Dundee Üniversitesi’nden Geoffrey Gadd.
Gadd ve arkadaşları uzun süredir fungilerin metalleri minerallere çevirme kabiliyeti kullanımı üzerine çalışıyor. Daha önceki çalışmalarda funginin toksik kurşun ve uranyumu stabilize ettiği bile keşfedilmişti. Araştırmacılar bu sonuçlardan yol çıkarak fungilerin eşsiz elektrokimyasal materyaller hazırlamada kullanılması ile yararlı bir strateji geliştirebileceklerini düşündüler.
“Biz bu gibi biyomineralize karbonatların oksitlere dönüştürülebilmesinin ,önemli elektrokimyasal özelliklere sahip metal oksitler yaratabileceğini düşündük, “ diyor Gadd.
Aslında lityum-iyon pil veya süper kondansatör performansı geliştirilmesinde karbon nanotüp veya manga oksit gibi alternatif teknolojiler düşünülse de küf mantarları hiç düşünülmemişti.
Yeni yapılan araştırmadea, üre ve mangan klorür ortamında , N. Crassa küfünü inkübe ederek, neler olacağını takip ettiler. Araştırmacılar fungal filamentlerin biyomineralize ve /veya farklı formatlarda mineral formasyonlarında sarıldığı gösterdi. Isıl işlem uygulandıktan sonra geride karbonize biyokütle ve mangan oksit kaldı.
Üretilen bu minerallerin süper kondansatör veya lityum iyon pillerde kullanılabileceği gösterildi
Biyokütle mangan oksit kompozitinin , lityum iyon pillerde 200 şarjdan sonra bile kapasitesini %90 koruduğu gösterildi.
Araştırmacılar diğer muhtemel metal karbonat tiplerini keşfetmek için araştırmalara devam ediyor. Bu yeni araştırma sayesinde sürdürülebilir yeni metal oksit kaynakları geliştirilebilir.
Bir Yorum