Sorting by

×
BilimJeolojiKimyaUzay-Zaman

CURIOSITY’ NIN ANALİZ ETTİĞİ JAKE KAYASI NASA’ YI ŞAŞIRTTI

mars tepecikleri

Resimde NASA’ nın Curiosity gezginin 2 farklı enstrüman kullanarak analiz ettiği kaya olan “Jake Matijevic” ‘ i görüyorsunuz. Kırmızı noktalar Kimya ve Kamera (ChemCam) enstrümanının 21-24 Eylül 2012 arasında(45-48 mars günlerinde) lazerle analiz yaptığı bölgeleri gösteriyor . Siyah ve beyaz büyük daireler ise ChemCam lazeri tarafından oluşturulan oyukları gösteriyor. Mor daireler ise Alfa Parçacık X-ray Spektrometresi tarafından tarafından çalışılan yerleri gösteriyor.

 

Sonuçlar ise oldukça ilginç olmakla beraber bazı eski ölçümleri destekliyor. Aslında böylece bu görevde taşların ve toprağın birleşiminin önemi bir kez daha anlaşılıyor. Taş bileşikleri gezegenin oluşumuna ve çevresel değişimi hakkında bilgi verebiliyor.

Taşın kimyasal yapısının sıra dışı fakat dünyada görülen volkanik kayaların yapısına benzediği belirtiliyor. Bu taşın kimyasal yapısını saptayarak, benzer proseslerin gerçekleştiği yerleri bulmak şimdilik zor olsa da, bu yerin taşın kökenini araştırmak için uygun bir yer olduğu belirtiliyor.

Dünyada Jake kayası gibi kayaların bileşen  olarak gezegenin mantosunun altındaki tabakadan geldiği, su bakımından zengin olan magmanın basınçla yükselmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Jake kayası Alfa Parçacık X-Ray Spektrometresiyle(APXS) analiz edilen ilk, ChemCam ile analiz edilen 13. Kaya oluyor. Bu cihaz diğer gezginlerde de analiz için kullanılsa da Curiosity’ de kullanınan cihaz şimdiye kadar en gelişmiş ve hızlı APXS cihazı. Bu sayede, Jake kayasıyla karşılaştırılan eski analiz sonuçları sayesinde, Jake’ in sıra dışı bir Mars kayası olduğu anlaşıldı. Analiz sonuçlarında yüksek miktarda feldispat ve düşük miktarda magnezyum ve demir saptandı.

mars tepecikleri

“ChemCam’in Ağustos’ tan beri yapılan analizler feldispat bulunabileceğini gösteriyordu,halen bazı ek testler olmasına rağmen, şimdi APXS’nin analiziyle bunu onaylamış olduk. “ diyor Los Alamos Ulusal Laboratuvarı New Mexico’ dan ChemCam Baş Araştırmacısı  Roger Wiens .

Curiosity ayrıca içinde özel bir analitik laboratuarı taşıyor. Bu laboratuarda en son geçenlerde taşlardan toz halinde numuneler alırken, görüntülenmişti. Ayrıca Curiosity 150 mikronluk eleğinde süzerek elde ettiği taneciklerin oldukça homojen parçacıklar olduğu belirtildi.

Kaynak: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20121011.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu