Sorting by

×
JeolojiMakalelerUzay-Zaman

Curiosity Mars’da Su Kaynağı Olabilecek Opal Tespit Etti

NASA’nın 2012’de Mars’a yolladığı Curiosity ’Merak’ gezgini opal keşfetti. Bu rüsubatların, mücevherat olarak değil de gelecekteki Mars yolculukları için potansiyel su kaynağı gibi kullanılabileceği düşünülüyor. Çünkü, opal taşı suyun silika zengini kayaları bozmasıyla kayalardaki çatlaklar ve yarıklarda çözelti olarak birikmesiyle oluşur.

Zamanla bu çözelti sertleşerek, bulutlu ve donuk bir şekilde sertleşerek , büyüleyici desenlere sahip renkler oluşturur. Genelde opal Avustralya veya Etiyopya’dan geliyor ama artık Mars kaynağı da keşfedilmiş oldu.

Curiosity’den gelen eski fotoğraflar birleştirildiğinde kızıl gezegenin yüzeyindeki çapraz yüzeyi saran açık renkli kayalar görülüyor. Bu kayaların numuneleri daha önce gezgin araçlar tarafından toplanmıştı. Yeni çalışmada,Arizona Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar bu arşiv verilerini yeni teknikler kullanarak analiz ettiler.

Kayaların bileşimlerinin büyük kısmı silika ve sudan oluşmuş gibi gözüküyor yani opalin ana bileşenleri. Bu değer Curiosity farklı noktalardan aldığı numunelerle ve hatta farklı kaya türleriyle bile tutarlı.

“Yeni yaptığımız analizle daha önceki çatlak haleleri analizleri arasında inanılmaz derecede benzerlikler mevcut. Bu çatlak ağlarının geniş alanda yayıldığı ve muhtemelen opal ile dolu olduğunu görmek inanılmazdı,” diyor araştırmanın baş yazarı Travis Gabriel.

Mars’ta ilk kez opal benzeri bir malzemeler keşfedilmiyor. 2008 yılına kadar, Mars Keşif Yörünge Aracı(Mars Reconnaissance Orbiter) , Kızıl Gezegenin çeşitli bölgelerinde hidratlı silika birikintilerine atfedilen büyük, soluk yamalar tespit etti. Artık bu malzemenin daha önce düşünülenden daha yaygın olduğu görülüyor.

Mars’ta opal bulmanın etkileri, gelecekteki astronot hayallerinin ötesine geçiyor. Birincisi, Mars’ta suyun şu anda inanıldığından çok daha yakın bir zamanda var olduğunu gösterebilir. Yüzey kuruduktan ve orada yaşamış olabilecek herhangi bir mikrop için barınamaz hale geldikten sonrasında bile, yüzeyin altındaki koşullar potansiyel olarak çok daha uzun süre yaşanabilir durumda kalacaktı. Bu, Curiosity ve onun selefi gezgin Perseverance için iyi bir haber. Şu anda opal benzeri malzeme açısından da zengin bir site olan Jezero Krateri’nde yaşam belirtileri arıyor .

 Journal of Geophysical Research: Planets dergisinde yayınlandı.

Kaynak: Arizona State University

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu