Birkaç ay önce Çinli bilim insanı He Jiankui, CRISPR ile doğmamış bebekler üzerinde gen düzenlemesi yaptığında bütün bilim dünyası şok olmuştu. Kimse CRISPR yani gen makasının insan sağlığını nasıl etkileyeceğini bilmiyordu.
He’nin ekibi gen düzenlemesiyle ikiz bebekleri dünyaya getirdikten sonra bu yaz üçüncü bebeği dünyaya getirmeye hazırlıyor. Ekip HIV’e karşı bağışıklık sağlamak için CCR5 genini devre dışı bırakmıştı. İşte Nature Medicine’de yayınlanan yeni bir makaleye göre, bu genoma sahip insanların % 21’i ortalama yaşam ömrüne ulaşmadan ölmeye yatkın oluyor.
UC Berkeley’den bilim insanları , gen havuzlarını tarayarak CCR5’in bazı varyantlarına sahip insan sübjeleri aradı. İşte ,araştırmacılar aynı genoma sahip insanların HIV virüsüne karşı büyük bağışıklıkları olmalarına rağmen, Batı Nil virüsü ve tehlikeli grip türlerine karşı hassas olduğunu gördü. “ Bulduğumuz şey, ölüm riskini oldukça arttırıyor. Gerçekten bu değerli bir veri. Bu etkinin bu kadar büyük olabileceğini görünce baya şaşırdık,” diyor baş araştırmacı Rasmus Nielsen.
Çinli bilim insanının deneyleri nedeniyle ortalık baya karıştı. Pek çok bilim insanı, insan embriyoları üzerinde yeterli bilgi edinilmeden değişiklik yapılmasına karşı çıkıyor.
Gerçekten bu kadar karmaşık bir DNA ve Gen sistemi üzerine bildiklerimiz çok kısıtlı. O yüzden insan embriyoları üzerinde değişiklik yapmak için çok iyi bilgi sahibi olunması gerekiyor. Bu vakadaki gibi koruyucu olarak düşünülen bir gen aynı zamanda ölümcül de olabilir.
Haber Futurism’de alındı.
Bir deneyin doğruluğunu deneme/yanılma yolu ile ispat gerekmiyor mu? Madem bu bebeklerin genetiği değiştirilmiş, bekleyip sonuçlarını hep beraber göreceğiz, insanlığın yararına mı, zararına mı diye?