Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan ve giderek yayılan coronavirüs salgını nedeniyle , Çin’in karbon emisyonunun geçen 2 hafta içinde, en azından 100 milyon metrik ton kadar düştüğü belirtiliyor. Çin ekonomisi felç olmuş durumda ve bazı fabrikalarda üretim durdu.
Finlandiya Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nden yayınlanan araştırmada karbon emisyonunun en azından 100 milyon metrik ton düştüğü açıklandı.
Bu değer geçen yılın küresel emisyonun % 6’sına denk geliyor. Yani emisyonda büyük bir azalma gerçekleşti. Coronavirüs’ün hızla yayılması sonucu 2100’den fazla kişi ölürken ,75 bin kişiye virüs bulaştı. İngiliz tabanlı Carbon Brief websitesine göre, Çin’deki coronavirüs alarmı nedeniyle kömür ve petrol talebinde azalma oldu.
Son iki haftada termik(kömür) santrallerdeki enerji üretimi , 4 yılın en düşük rakamına gerilerken, çelik üretimi de son 5 yılın düşük rakamlarına geriledi.
Çin aynı zamanda dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ve tüketicisi olduğundan, Shandong’taki rafinelerdeki üretimin 2015’den beri en düşük değere düştüğü belirtiliyor.
Çin’deki en büyük ekonomik aktivite olan Lunar Yeni Yıl bayramı uzatılsa da, virüs krizi yüzünden bir çok insan evine hapsolmuş durumda.
“Coronavirüs salgınının boyutuna göre endüstriyel sektörlerde % 15 ila % 40 düşüş var,” deniliyor raporda.
“Öyle görünüyor ki, Çin’in emisyonunun çeyreği veya daha fazlası son iki haftada silinmiş. Normalde bu periyot, bayram sonrası olduğundan aktivitenin devam etmesi gerekirdi.”
Çevreciler yine de uyarıyor eğer Çin hükümeti ağır kirleticilerin üretimini teşvik ederse, çevresel kazançlar tersine dönebilir.
Coronavirüs alarmı geçtikten sonra, fabrikalar kayıplarını kapatmak için üretimi maksimuma çekebilir. Bunun tecrübeyle sabit olduğu belirtiliyor.
Aynı zamanda, araçlar ve enerji santrallerinde fosil yakıtların tüketimiyle oluşan azot dioksit emisyonu da % 36 düştü.