Sorting by

×
BilgisayarMühendislikTeknoloji Haber

GPS Sistemlerinde Hassaslık 1 cm’e Kadar İnecek

cm kesinliğinde GPS

Kaliforniya Üniversitesi Riverside’dan araştırmacılar santimetre hassaslığında GPS (küresel konumlama sistemi) geliştirdi. Bu optimizasyon sayesinde sürücüsüz araçlar, havacılık teknolojileri ve deniz navigasyon teknolojilerinde kullanılması planlanıyor. Bu sayede kullanıcılar santimetre hassasiyetinde konum bilgisi elde ederek, yüksek enerji tüketmeden hassasiyet sağlayacak. Kaliforniya Üniversitesi(UCR) Bour College Mühendislik Fakültesi’nden Jay Farrell liderliğinde yapılan araştırma IEEE’s Transactions on Control Systems Technology dergisinde yayınlandı. Bu yeni GPS yaklaşımında ,GPS alıcısının yerini belirlemek için  bir takım denklem serileri kullanılarak, daha az işlemci gücüyle cm doğruluğunda kesinlik sağlanıyor.

 
 

İlke 1960’larda tasarlanan GPS uzay tabanlı navigasyon sistemi olarak yer ve hızı , uydulardan gelen sinyalle ölçüyor. Farklı hata kaynaklarından dolayı ,GPS pozisyonlarında kesinlik yaklaşık 10 m olarak gerçekleşiyor.
DGPS yani Diferansiyel GPS sistemi yer tabanlı referans istasyonları ağını da kullanarak doğruluğu 1 metre kadar geliştiriyor. Fakat metrelik kesinlik sürücüsüz araçlar, kesin çiftçilik ve bağlı uygulamalar için yeterli değil.

GPS verisi ve iç navigasyon sistemi  eylemsizlik ölçüm ünitesinden (IMU) alınan veriler birleştiriliyor. GPS yüksek doğruluğa sağlarken , IMU yüksek sampling hızları ve yüksek bant genişliği sağlıyor. Bu sayede sürücü arabalar, hassas tarım gibi sistemlerde çok güçlü işlemcilere gerek duymadan , maliyet arttırılmadan konum geliştirilebilecek.

Referans: Yiming Chen et al. Computationally Efficient Carrier Integer Ambiguity Resolution in Multiepoch GPS/INS: A Common-Position-Shift Approach, IEEE Transactions on Control Systems Technology (2015). DOI: 10.1109/TCST.2015.2501352

Kaynak: http://phys.org/news/2016-02-gps-tracking-centimeter.html#jCp

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu