Sorting by

×
BilimBilimsel GelişmeFizik

CERN’ deki deneylerde Higgs Bozonu’ nuna ilişkin parçacık gözlendi

4 Temmuz’ da Cern’ de bu yılın en büyük parçacık fiziği konferansında verilen seminerde, ICHEP2012 Melbourne’ de, Atlas ve CMS Deneylerinde Higgs parçacığına ilişkin bulunan tüm sonuçlar sergilendi. Her iki deneyde de 125-126 GeV aralığında yeni bir parçacık gözlendi.

“ 5 sigma seviyesinde ve 125 GeV aralığında yeni parçaçığa ilişkin temiz sinyaller tespit ettik.Bu heyecan verici aşamaya ise LHC ve ATLAS ‘da çalışan pek çok insanın inanılmaz çabasıyla ulaşıldı. “ dedi ATLAS deneyinin konuşmacısı Fabiola Gianotti ve de şöyle ekledi,
“Bu sonuçları yayınlamak için halen bir miktar süreye ihtiyacımız var.”
Ayrıca CMS deneyinin konuşmacısı Joe Incandela ise “ Bu sonuçlar başlangıç niteliğinde olmasına rağmen 5 sigma sinyalinde ve 125 GeV civarında gözlenmesi çok heyecan verici. Bu gerçekten yeni bir parçacık. Ayrıca bu bir bozon olmak zorunda ve gerçekten şimdiye kadar bulduğumuz en ağır bozon.Bu çıkarımlar gerçekten çok önemli ve bu nedenle hesaplamalar son derece dikkatli yapılıyor.”

“ Bu sonuçlardan heyecan duymamak çok zor” diyor CERN Araştırma Direktörü Sergio Bertolucci,
“Geçen sene 2012 içinde ya Higgs benzeri bir parçacık bulacağız, ya da standart higgs modelini tümüyle rafa kaldıracağımızı belirtmiştik.Şu an yeni parçacığın gösterdiği yolda geleceğe doğru açılan kapıda daha detaylı bilgiler edinerek, farklı branşlara ayrılan bir yol ayrımında bulunacağız.”

Bugünkü sonuçlar 2011 ve 2012’ de toplanan verilerin ışığında elde edildi. LHC ‘den elde edilen veriler gelecekte bugünkü resimi tamamlayacak.

Bir sonraki adım parçacığın tüm doğasını ve bunun evreni anlamak için ne kadar önemli olduğunu belirlemek olacaktır. Bakalım uzun süredir aranılan Higgs bozonuna ilişkin bulgular standart modeldeki eksik halkaları tamamlayabilecek mi?

CERN(Avrupa Nükleer Araştırma Enstitüsü)’ de yani dünyanın en gelişmiş ve lider durumdaki parçacık fiziği laboratuarlarına sahiptir. Merkezi Geneva’dadır. Günümüzde CERN’ e üye ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Macaristan, Yunanistan. Romanya katılma sürecinde olup, İsaril ve Sırbistan üyelik aşamasında. Türkiye, Hindistan,Japonya, Rusya,Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Komisyonu ve UNESCO İzleyici statüsünde bulunmaktadır.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu