LHCb(Large Hadron Collider beauty-Büyük Hadron Çarpıştırıcısı incisi) deneyi Big Bang sonrasında maddenin nasıl hayatta kalarak, bugün yaşadığımız evreni oluşturduğunu keşfetmeyi amaçlıyor.
Tüm evren 14 milyar yıl önce Büyük Patlama’yla (Big Bang) oluştu. Sonsuz derecede küçük bir boşluğa sıkışan birleşik enerji, eşit miktarlarda madde ve antimaddeyi oluşturdu. Fakat evren soğuyup, genişledikçe bileşimi değişti. Big Bang’ten sadece 1 saniye sonra tüm anti-madde yok olarak , geride etrafımızda gördüğümüz her şeyi yani maddeyi oluşturdu. Yıldızlardan galaksilere ve Dünya’ya kadar hayatı destekleyen her şey Big Bang’le oluştu.
CERN LHCb topluluğu, dün Bormio,İtalya’da yapılan Nükleer Fizik Kış Toplantısı’nda yeni bir baryon parçacığı keşfedildiğini açıkladı. Yeni parçacık, LHCb 1. Ve 2. Turu veri seti kullanılarak; Λb0π+π spektrumunda gözlendi.Tümleşik parlaklığı 9fb-1’ya denk geliyor.
Hidrojenin çekirdeğinde proton hafif baryondur ve üç ışık kuarkı uud’den oluşurken, nötr partneri nötron udd kuarklardan oluşur. Eğer bu d kuarklarından biri daha ağır acayip(strange) kuark ile yer değiştirirse, uds kuarklardan oluşan Λ0 parçacığı elde ederiz. Ayrıca eğer Λ0 baryonundaki s kuarkı, tılsım kuarkı c ile yada beauty kuarkıyla değişirse, Λc+ veya Λb0 baryon parçacığı elde ederiz. Bu üç kuark birlikte en düşük enerjili kuantum mekanik hali yani temel hali oluşturur. Aynı atomlardaki elektronlar gibi, kuarklarda uyarılmış hallerde farklı açısal momentum ve kuark spin oryantasyonu sergilerler. LHCb, 2012 yılında iki uyarılmış Λb0 baryon, Λb(5912)0 ve Λb(5920)0gözlendiğini duyurmuştu. Diğer bir keşif ise sadece 6 ay önce yapıldı. Bu uyarılmış hale iki yeni baryon daha eklendi; Λb(6146)0 ve Λb(6152)0. Bütün bu parçacıklar değişken kütle spektrumu Λb0π+π–‘da keşfedilmişti. Bu iki hal, Λb0 baryonundaki ilk orbital uyarımlar gibi yorumlandı ve diğer ikisi de uyarılmış 1D halindeki tahminlerle uyuşuyordu. Yeni bulunan parçacık , Λb**0 ise aynı bu büyük resme vurulan bir fırça darbesi gibi, ilk radyal uyarıcı gibi yorumlandı ve 2 S haline işaret ediyor.
LHCb’de 6 Ay Önce 2 Parçacık Daha Gözlenmişti
Mavi ve yeşil olarak gösterilen bu iki keskin pik, Λb(6146)0 ve Λb(6152), LHCb’de 6 ay önce keşfedildi. Geniş kırmızı dağılım ise yeni keşfedilen Λb**0 parçacığını dağılımını gösteriyor.2S uyarılmış halinde kuantum mekanik temel kurallarına göre , 1D halindeki diğer iki pike oranla çok daha kısa ömürlüdür. Yeni Λb**0 baryonunun kütlesi 6072.3±2.9±0.6±0.2 MeV, ve genişliği Γ 72±11±2 MeV.
Ayrıca CMS verilerinde 6040–6100 MeV bölgesinde gözlenen geniş spektrum olayları, LHCb’de gözlenen Λb**0 ‘nin kütlesi ve genişliğine uygun kanıt olarak rapor edildi.
Daha ileri okuma için tüm araştırmayı bu linkte bulabilirsiniz.
https://arxiv.org/abs/2001.06533
Kaynak : http://lhcb-public.web.cern.ch/lhcb-public/Welcome.html#Lambdab2S
LHCb yayınlanmış makaleler için :
http://lhcbproject.web.cern.ch/lhcbproject/Publications/LHCbProjectPublic/Summary_all.html
Bir Yorum