Sorting by

×
AstronomiÜtopyaVideobilim

Cassini Satürn’deki Dev Fırtınayı Görüntüledi

NASA Cassini Uzay Mekiği Satürn’ün kuzey kutbunda şimdiye kadar görülmemiş büyüklükte dev bir fırtına gözlemledi. Saat 300 km’ den hızlı esen ve 32,000 km çapındaki canavar fırtına dev bir girdap çiziyor. Fırtına o kadar büyük ki, Dünyamızda Avustralya kıtası kadar bir yeri kaplıyor. Bu dev gezegende daha önce bu kadar büyük bir fırtına görülmemişti. NASA’ nın belirttiğine göre güneş sisteminde buna bir iklim sistemi daha yok. Fırtınanın onlarca veya daha uzun süredir ceryan ettiği düşünülmekte.

Hekzagon adı verilen sistem renkli filtreler kullanılarak GIF haline getirildi. Hekzagon aslında bi hava akımı aynı türbülans gibi dengede değil. Normalde Dünya’ da bir fırtına birkaç günde sonlanır ama fırtınanın belki de yüzlerce yıldır devam ettiği düşünülüyor.

Hekzagon’un çekilen kısa filminin 10 saatlik bir sürede yüksek çözünürlüklü kameralarla çekildiği ve 2017’ e kadar yeni bir film çekilemeyeceği belirtiliyor. Satürn’ de yaz 2017’ de başlayacak.

Dünya’ da aynı büyüklükte bir fırtınanın nelere yol açacağını tahmin etmek zor değil. Belki de böyle bir fırtına her şeyin sonu olabilir. Bununla beraber global ısınma nedeniyle her yıl fırtınaların şiddetinin arttığı düşünülüyor.

Kaynak : http://www.theverge.com/2013/12/5/5178138/nasa-spacecraft-captures-color-video-of-saturn-jetstream

dev fırtına

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu