Sorting by

×
Bilimsel GelişmeBiyolojiGenetikMakalelerTıp ve Sağlık

Cambridge’den Devrimsel Çalışma Kanser Nasıl Metastaz Yapar?

Kanserin metastaz yapması olabilecek ve hatta yaşanabilecek en kötü senaryolardan biridir. Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları, kanserin metastaz yapmasında anahtar rol oynayan bir protein tanımladılar. Yeni bulgular metastaz prosesinin kansere özgün olmadığını ortaya koyuyor.

Vücudun neresinde oluşursa oluşsun kanser sonunda diğer organlarda ve dokularda kolonize olmaya başlar, bu prosese metastaz denir. Yıllar süren araştırmalara rağmen metastazın büyük kısmı aydınlatılamamıştır.

Cambridge bilim insanlarının yaptığı yeni araştırmada metastazın yeni bir mekanizması keşfedildi. Uzun süredir metastaz kanser hücrelerinde anormal artış ve sıçrama olarak biliniyordu. Fakat yeni araştırmada aynı mekanizmanın sağlıklı hücrelerin de kullandığı ve kanser hücrelerin bu özelliği kendi amaçları için çaldığı bulundu.

Araştırma ekibi sodyum sızma kanalı olarak çalışan bir hücre yapısını araştırırken, yeni bir keşfe imza attı. Seçici olmayan (non-selective) NALCN kanallar hücre zarında bulunuyor ve tuzun içeri ya da dışarı gitmesini kontrol ediyor. Yeni araştırmada, araştırmacılar NALCN’nin hücrelerin dokulardan kan dolaşımına salınmasını da düzenlediğini ve burada diğer organlar ve dokular tarafından alınabileceklerini buldular.

Farelerde yapılan testlerde bilim insanları NALCN proteinini bloke ettiğinde, mide, iç bağırsak ve pankreas kanserlerinin tetiklendiğini keşfetti. İşte buradan yola çıkarak metastazın engellenerek kanser hastalarında yeni tedavilere yol açması bekleniyor.

En sürpriz olan keşifse araştırma ekibinin kansersiz fareleri test ettiğinde gerçekleşti. NALCN blokasyonu nedeniyle organlarda olan sağlıklı hücrelerin diğer organlara göç etmesine neden oldu. Örneğin; pankreas hücreleri böbreğe göç ederek, sağlıklı böbrek hücrelerinin yerini aldı.

Çalışmanın Grup Lideri ProfesörRichard Gilbertson, “Bu bulgular, otuz yıldır laboratuvarımdan çıkan en önemli bulgular arasında yer alıyor. Metastazın anlaşılması zor etkenlerinden birini belirlemekle kalmadık, aynı zamanda kanserin sağlıklı hücrelerde kendi kazanımları için nasıl işlediğini göstererek, bununla ilgili genel kabul edilen bir anlayışı da tersine çevirdik. Eğer araştırmamız daha fazla araştırma ile doğrulanabilirse, kanserin yayılmasını nasıl önleyeceğimiz konusunda geniş kapsamlı etkileri olabilir ve de hasarlı organları onarmak için bu süreci manipüle etmemize izin verebilir.”

Araştırmacılar artık mevcut ilaçları yeniden kullanmak da dahil olmak üzere metastazı önlemek için bu keşiften yararlanmanın yollarını araştırmayı planlıyor.

Araştırma Nature Genetics dergisinde yayınlandı.

Araştırma Referansı:  Rahrmann, EP et al. The NALCN channel regulates metastasis and nonmalignant cell dissemination. Nat Genetics; 29 Sept 2022; DOI: 10.1038/s41588-022-01182-0Kaynak:  https://newatlas.com/medical/cancer-metastasis-breakthrough-rethink/

 

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu