Hollanda Meander Tıp Merkezi’de yapılan BT taramaları sayesinde 1000 yıllık buda heykelinin içinde bir mumyanın olduğu keşfedildi. Hollanda Roterdam World Museum(Dünya Müzesi) ‘nde bulunan bu buda heykeli Budizm uzmanı ve ziyaretçi küratör Erik Brujin liderliğinde yapılan bir araştırmayla açığa çıkarıldı. Gastroentereloji doktoru Reinoud Vermeijden ve radyolog Ben Heggelman’a 3 Eylül’de iç inceleme için gelen numune 11 ila 12 yy. arasındaki mumya kolleksiyonunun bir parçasıydı.
Mumyalanan vücut ise, Çin Meditasyon Okulu’ndan Buda mastırı Liuquan’a ait. Keşfedilen bu heykelin büyük bir kültürel önemi var. Sadece türünün ilk örneği olmakla kalmayıp, batıda bilimsel araştırmaya açık tek Çinli Buda mumyası olması mumyayı oldukça ilgi çekici kılıyor. Didan Surgical Technologies tarafından özel olarak üretilen endoskop sayesinde, Reinoud Vermeijden torasik(gögüs) ve abdominal(karın) boşluklarından bugüne kadar incelenmemiş numuneler alındı. Alınan numunelerde çürümüş organ parçaları ve eski Çince yazılmış kağıt parçaları buldu. Heggelman’ın aldığı BT (bilgisayarlı tomografi) taramasında heykelin içindeki mumyası açıkça gösterirken, DNA testi için kemikten bir takım numuneler alındı.
Mastır Liuquan’a ait monograf yakında yayınlanacak. Mumya şimdi Macaristan’daki Doğa Tarihi Ulusal Müzesi’ne götürülerek Mayıs 2015’e kadar sergilenecek.
Kaynak : http://earthweareone.com/ct-scan-reveals-that-statue-of-buddha-is-actually-a-mummy/
Bir Yorum