

Dr. Scott Echols sertifikalı bir kuş veterineri ve kuşları gerçekten çok seviyor. Bu nedenle onları daha iyi incelemek için, hayvanların damar yapılarını üç boyutlu gösterebilen bir teknik geliştirdi. Echols invazif olmayan bir teknikle kan damarlarını ve kılcallarını görüntülemeyi başardı. BriteVu adı verilen yüksek radyo yoğunluklu kontrast ajanda; baryum, gıda tipi içerik ve silika var. Gri Papağan Anatomi Projesi’yle başlayan keşifte, bu hayvanın tüm kardiyovasküler sistemi görüntülenmek istedi. Echols’un ekibi ticari olarak sunulan binlerce kontrast ajanı ve ev yapımı ajanlarda denedi. Fakat hiçbiri gerçekten işe yaramadı.
Piyasada bulunan canlı hayvan ajanların genelde iyot bazlı olduğundan bilgisayarlı tomografi taramasında parlak bir sinyal yaratacak kadar uzun süre kalamıyor. Ölü hayvanlarda kullanılmak üzere geliştirilen ajanlar ise toksik olduğundan vücutta çoğu damara ulaşamıyor bile. Kan damarları bu tip çalışmalarda bütün sınırınızı oluşturuyor. En nihayetinde, hiçbiri istenilen detaylı görüntülerin alınmasına imkan vermiyor ve de pahalılar.

Bütün bunlara rağmen Echols yılmadı ve bir aşçı gibi mutfağa geçip kendi kokteylini hazırladı. Bu karışımı hazırlarken, kolay kullanımlı, minimum toksisitede, ucuz ve kılcal damarlardan büyük damarlara kadar her yerde ilerleyebilecek bir ajan oluşturmayı amaçladı. İşte sonuç BriteVu oldu.
BriteVu kullanılarak kemirgenler ve kuşlarda alınan görüntüler araştırmacılar arasında hızla yayıldı. Bu bahardan başlayarak BriteVu sürüngenler, kuşlar,memeliler ve hatta insan kadavralarında kullanıldı. Ayrıca balıklar ve amfibilerde kullanılması planlanıyor.
BriteVu sayesinde alınan detaylı üç boyutlu kardivasküler görüntüler çevreleyen dokuları değiştirmediği için büyük potansiyel taşıyor. Görüntüler o kadar net ki, sanki damarlar ince zarif sanat eserleri gibi gözüküyor.


İşte BriteVu’nun kullanım potansiyelleri :
Anatomi : Bugün bile, vasküler anatomi bütün tahlil,fotoğrafçılık, çizimler, kaba taslak bilgisayar taramaları , çok bölgesel olması nedeniyle oldukça sınırlıdır. Fakat BriteVu ile araştırmacılar tüm kardiyovasküler sistemi dokuları bozmadan inceleyebiliyor. Bu sayede atardamarlar ve toplar damarların vücutta 3 boyutlu olarak detaylı görüntüleri alınabilecek. Elde edilen bu bilgiler öğrencilere daha detaylı bilgi vermek, cerrahlara kan damarlarının yerini göstererek aşırı kanamaları engellemek için kullanılabilir.
Embriyoloji : BriteVu sayesinde kan damarlarının progresif gelişimi(anjiyogenez) izlenebilir. Bu sayede araştırmacılar hayvanların nasıl geliştiğini anlayabilir ve alınan görseller gen ekspresyonunu ifade edebilir. m
Hastalıklar : Kanserle ve enfeksiyonlar gibi çoğu hastalığının temeli kan akışının fazla ya da az olmasına dayanır. BriteVu sayesinde hastalıklara ve kan desteği arasında ilişki daha iyi görülebilir. Bu sayede hastalığın gelişimi izlenerek, uygun tedavi yöntemi geliştirilebilir ya da seçilebilir.
Farmasötikler : Çoğu farmasötik için ilacın kardiyovasküler sistemdeki dağılımı önem taşır. Hastalıklardaki vasküler besleme anlaşıldığında, gelişimsel bozukluklar ve temel anatomi ve de ilaçlar daha iyi tasarlanarak spesifik hedefler belirlenebilir.
BriteVu tekniğinin baya işe yarayacağı açık, yeni keşifleri bekliyoruz.
Kaynak : Scientific American
2 Yorum