
Özel yetiştirme teknikleri ile saksı içerisinde büyütülen bodur ağaçlar olan bonsailer, evlerine kocaman bir ağacın uyarlamasını taşımak isteyenlerin sıkça tercih ettiği bitki çeşitleri içerisinde yer alırlar. Bonsai çiçeği hem ev dekoru hem de hediye olarak tercih edilir.
Bonsai bakımı özen ister ancak çok zor değildir. Yeterli koşullar sağlandığı müddetçe uzun yıllar yaşayabilir. İnsan ömrünü aşan bonsailer olduğu gibi birkaç yıl yaşayabilen bonsailer de vardır. Bonsai ağacının kaç yıl yaşadığı konusunda farklı cevaplar verebilmek mümkündür. Bonsai’nin doğada karşılaştığımız ağaçlar ile benzer yapıda oldukları için yaşam süreleri de bu ağaçlar ile benzer sürelidir. Ancak herhangi bir Bonsai ağacının kendi ile aynı türden bir ağaca oranla ortalama %25 daha uzun yaşadığını ifade eden araştırmalar bulunmaktadır.

Uzun ömürlü bir bonsai yetiştirmek için en önemli koşul ışıktır. Her ne kadar bodur ağaç formunda ve saksıda yaşıyor olsa da bonsainin bir ağaç olduğunu unutmamak gerekir. O yüzden gün boyu ışık alabileceği bir yerde olması önem taşır.
Bonsai tropikal bir bitkidir. Ortam koşullarını mümkün olduğunca buna göre ayarlamak gerekir. Bitkiniz üşümemeli ve nemi eksik kalmamalıdır. Delikli saksılar içerisinde tasarlanmayan bonsai toprağının iyi drenaj sağlaması gerekir. Toprağını kontrol ederek sulanmalı, susuz bırakmamalı, bitki ihtiyaç duymadıkça su verilmemelidir.
Bonsai Ağaç Türleri
Bodur ağaç çeşitleri belirli kriterlere göre kategorize edilir. Bonsailerin çeşitli gövde ve kök özellikleri vardır. Bazı bonsai çiçek açar, bazıları yaprak döker. Kimileri uzar gider ancak kimileri 30 cm uzunluğa bile erişemez.
- Yaprak Dökme Durumuna Göre Bonsailer
Bonsailer tıpkı normal ağaçlar gibi yaprak dökebilir. Yaprak dökme durumuna göre bonsaileri; sonbaharda yaprak döken bonsailer, yıl boyunca yapraklarını dökmeyen bonsailer ile iğne ve benzeri yaprakları bulunan çamlar olarak ayırabiliriz.
- Gövde Şekillerine Göre Bonsailer
Bonsai bitkisi çok farklı gövde şekillerine sahip ağaç türlerini bünyesinde barındırır. Bunlar: konik gövde şekli bulunan Chokkan bonsailer, S harfini andıran daha kıvrık gövdelere sahip olan Moyogi bonsailer, sarmal şekilde kıvrılan gövdesi ile Nejikan bonsailer, dalları yere doğru eğilen ve gövdeleri yatay olarak uzayan Shakan bonsailer, daha fazla eğilerek yatay olarak büyüme gösteren Kengai ile daha da yüzeye yaklaşan Han-Kengai bonsailer, ince ve uzun gövdesiyle az sayıda dala sahip olan Bunjingi bonsailer, kısa ve sık dalları ağacın tepesinde çalışan Bankan bonsailer olarak gövde şekillerine göre kategorize edilir.
- Gövde Sayısına Göre Bonsailer
Gövde sayısına göre bonsai çeşitleri 5’e ayrılır. Bunlar tek gövdeli (Tankan), iki gövdeli (Sokan), üç gövdeli (Sankan), beş gövdeli (Gokan) ve beşten daha fazla gövdeye sahip olan (Kabudachi) bonsailerdir.
- Dal Şekillerine Göre Bonsailer
Bodur ağaç çeşitleri dal şekilleri de tıpkı normal ağaçlar gibi farklı farklı formlarda olabilir. Hokidachi bonsai, süpürge tarzı bonsai olarak bilinir ve fırçayı andıran dalları vardır. Dalları aşağı doğru sarkan formda bonsailere Shidare-Zukuri, dallarından bir tanesi gövde ile bir gibi uzamış tek gövdeli bonsailere Sashieda, tüm dalları aynı yöne uzanan bonsailere Fukinagashi adı verilir.
- Kök Şekline Göre Bonsailer
Bonsailerin bazılarının kökleri toprakla birleşir. Bunlara Neagari adı verilir. İkadabuki olarak bilinen bonsai ağacı birkaç köklü gövdeden oluşur. Aynı köke sahip olup da iki ayrı gövde ile ayrı ağaçlar gibi görünen bonsailere ise Netsunagari adı verilir..
- Boyutlarına Göre Bonsailer
Bonsai ağaç türleri boylarına göre 4 farklı kategoriye ayrılır. 15 cm’den kısa, 15-30 cm arası, 30-60 cm arası ve 60-120 cm arası olarak sınıflandırılan bu bonsai türlerine verilen adlar sırasıyla; Shoohin, Kotate, Chin ve Dai’dir. Ayrıca 5 ila 15 cm arasında boyu olan bonsailere bebek bonsai de denmektedir.

En Çok Tercih Edilen Bonsai Çeşitleri
Evinizde bakmaktan keyif alacağınız ağaç çeşitleri içerisinde birçok alternatif yer alır.
Zelkova Bonsai

https://www.ciceksepeti.com/dekoratif-saksida-zelkova-bonsai-at4178
Ficus Ginseng Bonsai

https://www.ciceksepeti.com/gold-cizgili-vazoda-ficus-bonsai-at3935
Zeytin Ağacı Bonsai

https://www.ciceksepeti.com/napoli-serisi-zeytin-agaci-bonsai-kc932101
Buxus Bonsai

https://www.ciceksepeti.com/otantik-serisi-buxus-bonsai-kc6346288
Bonsai ağaç fiyatları bitkinin türüne göre çeşitlilik gösterir. Yüzlerce alternatif içerisinden dilediğinizi seçerek bonsai satın almak için ÇiçekSepeti’ni tercih edebilirsiniz.