Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları, robotların insanlar gibi enerji depolamasına yarayacak biyo-morfik bataryalar geliştirdi. Bu bataryalar, aynı insanların fazla enerjiyi yağ olarak depolamalarına benzer şekilde robotların da enerji depolamasına olanak sağlayabilir.
Bu yeni fikir sayesinde, robotların batarya kapasiteleri, lityum iyon seleflerine göre çok daha fazla güç depolamalarına yardım edecek.
“Robot tasarımları , genelde bataryaların % 20 civarında yer ve ağırlık tutmasından dolayı sınırlandırılıyor,” diyor araştırmanın lideri Michigan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nnden Prof. Nicholas Kotov
Araştırma ekibine göre, geliştirdikleri yeni çinko piller enerji yoğunluğunu büyük ölçüde arttıracak.
“Eğer robotlara çinko bataryalar koyarsak, lityum iyon pillere göre güç kapasitelerinin 72 kata kadar artacağını tahmin ediyoruz,” diyor araştırmanın ilk yazarı Mingqiang Wang. Araştırma Science Robotics dergisinde yayınlandı.
Ayrıca yerleştirilecek bu piller çok daha esnek olarak robotta çok fonksiyonlu olarak kullanılabilir.
“Bataryalar iki görevi bir arada yapabilir, robotta hem şarj depolama, hem de koruyucu görev yapabilir. Sanki canlılardaki yağ dokularının enerji depolamaya ve korumayı sağlaması gibi,” diyor biyomedikal mühendisliğinde doktora öğrencisi Ahmet Emre. Çalışmada yine bir Türk araştırmacı görmek oldukça gurur verici olduğunu da ilave etmek istiyorum. Umarız yetenekli Türk bilim insanları tüm dünyada özellikle de ülkemizde hak ettiği ilgiyi görür.
Yani bu sayede aynı canlı organizmalardaki doğal yağ metabolizmasının yaptığı görevi, robotlara yüklemek mümkün olacaktır. Böylece çok daha verimli biyomorfik cihazlar üretilebilecek.
Bataryada çinko elektrot hava arasındaki hidroksit iyonların aramid nanofiber kaplı özel bir membrandan geçiyor. Aramid nanofiber materyali , normalde kurşun geçirmez yelekler ve su bazlı polimer jellerde yer alıyor ve büyük oranda non-toksik. Yani lityum iyon pillere göre, yeni çinko bataryalar daha çevreci.
Fakat bu teknolojinin zayıf bir yanı var: bu piller en fazla 100 kez şarj olabiliyor yani ortalama 500 şarja sahip lityum iyonlara göre oldukça kısa bir şarj döngüsüne sahipler. Buna rağmen; çinko piller, lityum-iyon pillere oranla çok daha ucuz ve kolayca geri dönüştürülebiliyor.
Kaynak: https://futurism.com/biomorphic-batteries-fat-reserves-robots